Izraelci se na masakry žen a dětí v Gaze chodí dívat místo televize

Václav Danda
27. 7. 2014
Izrael se podle OSN dopouští válečných zločinů. Palestinci hlásí již 800 mrtvých a tisíce zraněných.

Přes 20 lidí zemřelo a více než 200 jich bylo zraněno při středečním zásahu školy v pásmu Gazy, kterou vede OSN. Škola byla posledním úkrytem před izraelskými raketami a bombami, které již více než měsíc srovnávají palestinskou Gazu se zemí. V budově školy v Bejt Hanúnu na severu pásma Gazy se schovávaly převážně ženy, děti a staří lidé. Už dokonce i podle OSN se Izrael dopouští v Gaze demolicí domů a zabíjením dětí válečných zločinů. Při mimořádném jednání rady OSN pro lidská práva to ve středu v Ženevě konstatovala vysoká komisařka OSN.

USA v rukou izraelské lobby

V rámci již více jak čtrnáct dní trvající „trestné výpravy“ je to již počtvrté, kdy Izraelci zasáhli objekt pod správou OSN. Přes 118 000 lidí se ukrývá ve školách OSN. Docházejí potraviny a voda. Izrael záměrně ničí obytné čtvrti. Okupační síly se již 17 dní zaměřují především na děti, ženy a staré lidi. Za posledních čtrnáct dní bylo totálně zničeno více než 2500 palestinských domů. Rada OSN ve středu odhlasovala zahájení mezinárodního vyšetřování válečných zločinů v pásmu Gazy. Pro bylo 29 států, proti jen USA.

To není nijak překvapivé, když uvážíme, že podstatnou část Kongresu, a Senátu ovládá proizraelská lobby. Což platí i pro americkou diplomacii. Těžko můžeme očekávat objektivní přístup od ministra zahraničí Johna Kerryho, který při každé možné příležitosti zmiňuje své židovské předky, stejně jako jeho předchůdkyně a stranická kolegyně Madeleine Albrightová. Koneckonců to vidíme i v Praze, kde aktivního sionistu Normana Eisena vystřídal tento týden na postu velvyslance stejně ideově vybavený kolega Andrew J. Shapiro.

V USA se již delší dobu řeší otázka, zda drtivá převaha politiků v Obamově administrativě, kteří jsou aktivními sionisty, neznamená, že jejich loajalita vůči zájmům Izraele je nadřazena nad loajalitu k vlastní zemi. Podle některých politologů situace dospěla tak daleko, že samostatná zahraniční politika USA již prakticky neexistuje a je fakticky podřízena zájmům této lobby. Když k tomu připočteme její sílu v médiích a ve světě financí, nemůžeme se divit tomu, že se Izrael stal takřka nedotknutelným a každá kritika je chápána jako antisemitismus, a je tedy politicky nekorektní a nepřípustná. To potom vede i k šílenému stavu, který vyvrcholil v dnešních masakrech v Gaze.

Vyvražděte je!

Někteří izraelští zákonodárci, vědomi si své nedotknutelnosti, otevřeně volají po genocidě Palestinců, tak jako poslankyně Ayelet Shaked, která k jejich úplné likvidaci vyzvala na svém Facebooku. Všichni Palestinci jsou podle ní nepřátelé včetně „starců a žen, jejich měst a vesnic, jejich majetku a infrastruktury“. Shakedová vyzývá ke zmasakrování palestinských matek, které rodí „malé hady“. Shakedová je vysoce postaveným členem strany Habeyit Hayehudi (Židovský domov), která je součástí izraelské vládnoucí koalice. Její výzva byla sdílena více než tisícovkou přátel a dostala téměř pět tisíc „liků“.

Koncentrák pod širým nebem

Vysoký představitel humanitární charity Médecins Sans Frontiers (MSF) Jonathan Whittall popsal situaci v obsáhlé zprávě své organizace mezi 1,8 milionem obléhaných palestinských uprchlíků, kteří jsou jen „zalátáváni mezi jednotlivým mučením“:

„Celá populace je lapena v tom, co je v podstatě věznice pod otevřeným nebem,“ píše. „Nemohou odejít a dovážet se tam mohou jen nanejvýš omezené dodávky věcí – klíčové pro základní přežití. Populace věznice si zvolila zástupce a zorganizovala sociální služby. Někteří vězni se zorganizovali do ozbrojených skupin a vzdorují svému věznění odpalováním raket přes zeď vězení. Nicméně bachaři jsou ti, kdo jsou schopni zahajovat rozsáhlé a vysoce destruktivní útoky na věznici pod otevřeným nebem.“

„Gaza je vlastně velkým koncentračním táborem, lépe řečeno ghettem jak jsme je znali za druhé světové války. Abychom si dokázali lépe představit jakými prostředky izraelští „bachaři“ drží v tomto ghettu své vězně stačí se podívat na současné vybavení izraelské armády.“

Podle CNN je z celkového počtu 7,7 milionu Izraelců v zemi 166 500 aktivních vojáků, 445 tisíc tvoří rezervy. Celková síla armády činí 3,5 milionu lidí. Vojenská služba je povinná pro muže i ženy. Všechny ženy a muži jsou rekrutováni ve věku 18 let. Pozemní jednotky tvoří 4000 tanků, 11 tisíc obrněných vozidel, námořní síly tvoří 57 bojových lodí, 4 ponorky Dolphin, vzdušné síly 100 vrtulníků, 400 bojových letadel. Rozpočet na armádu je 13,5 miliardy dolarů.

Izraelci se baví

ři masakrech převážně civilního obyvatelstva Gazy se v uplynulých dnech objevil nový fenomén tzv. „válečná turistika.“ Na pahorcích bezprostředně před Gazou posedávají Izraelci na kempingových židlích a přihlížejí, jak dopadají bomby a rakety na civilní obyvatelstvo Gazy. Každá exploze, při níž umírají lidé, je doprovázena hlasitým jásotem.
Bavit se smrtí a utrpením bližních, je to morálně nejodpornější, co si lze představit. Oba kopce, ze kterých je dobrý výhled na Gazu, jsou obsazeny každý večer mohutnými zástupy Izraelců, kteří s pytlíkem buráků a lahví vína pozorují toto perverzní divadlo. Přitom nás média informují, že Izraelci se v hrůze před palestinskými “raketami” zoufale tísní v protileteckých krytech.
Gaza jako východ Ukrajiny

Naopak v západní Evropě se stále častěji ozývají občané, kteří odmítají uvěřit proizraelské propagandě, která je Evropanům i Američanům předkládána ve všech médiích jako jediná pravda o masakrech Palestinců. V Berlíně v Paříži a dokonce i v Praze proběhly tento týden demonstrace, o kterých ovšem média informují pouze jako o antisemitských shromážděních. Je to podobné, jako když vraždění kyjevských jednotek na východě Ukrajiny je vydáváno za „protiteroristickou operaci“.

Je až s podivem, jak jsou si nenávistné projevy a neúcta k lidskému životu podobné, ať už jde o vztah Izraelců k Palestincům, nebo kyjevské vlády k Ukrajincům ruského původu. Jak by také ne, když za oběma genocidami, které probíhají v dnešních dnech před našima očima, stojí tytéž mocné síly našeho skvělého lidskoprávního, demokratického a svobodymilovného Západu.