Čím zaplatí Kyjev za “podporu” USA?

27. 7. 2014 zdroj
Rozsáhlá privatizace poskytne Američanům kontrolu ekonomiky Ukrajiny. Tento názor sdílí dokonce ti, kteří mají velmi blízko k nové vládě, jako je vlivný ukrajinský podnikatel Vadim Rabinovič. Převod vlastnictví státních podniků do soukromých rukou deklarovaný premiérem Arsenijem Jaceňukem v Kyjevě- to je jeden z těch kroků, který je nejnevhodnější za současné ekonomické situace Ukrajiny.

Vláda v Kyjevě ráda demonstruje “podporu” ze strany vysoce postavených osob americké administrativy, ale mlčí, co z toho vyplyne pro Ukrajinu. Robert Bench, který pracoval 13 let v oblasti ropy a zemního plynu na Ukrajině, nyní doporučuje nové vládě: prodejte systém dopravy plynu a předejte jej zcela do soukromých rukou “Ukrnafty”. Ve skutečnosti to znamená, že většinu “nejchutnějších kousků” získají cizinci, především americké společnosti.

Velké plány se strategickou oblastí ropy a zemního plynu na Ukrajině prokázala Obamova administrativa, když “poslala” syna amerického viceprezidenta Josepha Bidena – Huntera Bidena na post člena rady ředitelů jedné z předních ropných a plynárenských společností na Ukrajině – Burisma Holdings.

O tom hovoří i vlivný ukrajinský podnikatel Vadim Rabinovič, jehož názor stojí za zvážení. Výslovně uvádí, že současná vláda přivedla Ukrajinu do slepé uličky. Rabinovič bere na úvahu, že na Ukrajině probíhají válečné akce, ale zdůrazňuje, že “tohle je válka, která byla vyvolána všemi těmi, kteří dnes u nás uskutečňují integraci a privatizaci.” Privatizace na Ukrajině je podvod, který nepovede k prosperitě země. Většina firem bude prodána za babku.

Žádný stát nemůže být považován za nezávislý, pokud jsou strategická odvětví řízena ze zahraničí. Dříve nebo později si Ukrajina toto uvědomí, ale vykoupení takovým způsobem promrhaného státního majetku bude vyžadovat stovky miliard dolarů. Na pozadí tohoto jsou cynická slova amerického prezidenta Baracka Obamy o tom, že “Ukrajinci si zaslouží právo jít si svou vlastní cestou.”

překlad PhDr. Vladimíra Grulichová