Izraelské tanky v Gaze nemají svrhnout Hamas.

Tereza Spencerová
18. 7. 2014   Literárky
V mediálním „stínu“ kolem malajsijského letounu na Ukrajině Izrael zahájil pozemní ofenzívu do blokádou obehnaného pásma Gazy.
Tanky do pásma vjely krátce poté, co izraelská armáda spustila „spalující dělostřeleckou palbu“, při níž zabila další civilisty, včetně nejméně sedmi dětí. Terčem tankové palby se mezitím už stala i nemocnice Al Wafa ve městě Gaza. Zatímco mluvčí izraelské vlády trvá na tom, že armáda necílí na civilisty, od zahájení nynější agrese izraelská armáda už zabila nejméně 248 Palestinců a dalších 1920 jich zranila. Podle OSN tvoří asi 80 procent obětí civilisté. Pozemní ofenzíva už si vyžádala životy dalších 23 lidí, přičemž zabit byl i jeden izraelský voják.

Počet obětí nicméně bude narůstat, protože izraelský premiér Benjamin Netanjahu na páteční ráno svolal zasedání bezpečnostního kabinetu, aby projednal eskalaci útoků. Vláda mezitím povolala dalších 18 tisíc rezervistů, čímž jejich celkový počet dosáhl 65 tisíc.

Kolik vojáků se pozemní invaze účastní, není zatím zřejmé, podle všeho jich jsou ale tisíce.

Až dosud přitom izraelské vedení agresi proti Gaze vydávalo za trest pro Hamas, nicméně mluvčí armády nyní popírá, že by smyslem mělo být svržení vlády fundamentalistů. Jaký je tedy oficiální cíl zabíjení a destrukce? Netanjahu ve svém prohlášení zmiňuje snahu zničit tunely z Gazy do Egypta a Izraele, nicméně se přitom soustředí spíš na retroaktivní ospravedlnění invaze, než na stanovení skutečných cílů. Tím se nynější agrese nijak neliší od předchozích, které rovněž rychle propukly, prudce eskalovaly, ale jasný konec neměly, nemluvě o tom, zda opravdu dosáhly toho, co izraelská vláda chtěla. Tím spíš, že si i izraelská vláda uvědomuje, že svržení Hamasu by utvořilo politické vakuum, které by se „stalo magnetem pro mnohem radikálnější organizace“.

Podle britského vicepremiéra Nicka Clegga Izrael zabitím čtyř dětí hrajících si na pláži „zašel příliš daleko“. Obvinil židovský stát z „neuměřené formy kolektivního trestu“ obyvatel Gazy, což povede ke „skutečně nepředstavitelné“ a „nepřijatelné“ humanitární krizi. Americká televize NBC vzápětí stáhla svého redaktora, který zabití čtyř dětí natočil, oficiálně z bezpečnostních důvodů před blížící se izraelskou invazí, ale vzápětí do Gazy vyslala dva nové redaktory, kteří ani nemluví arabsky…

Na padesát politických stran a odborových organizací mezitím ve Francii uspořádaly masivní demonstrace požadující okamžité ukončení izraelské agrese, což vedlo vládu – násilnostech při předchozí akci — k zákazu všech propalestinských demonstrací.

Izrael mezitím své nálety rozšířil také na území Egypta, kde zničil několik domů.