Kameraman zahynul s kamerou v rukách

1. 7. 2014  zdroj
V Doněcku byl zabit kameraman Prvního kanálu Anatolij Kljan. Uvedla to vedoucí tiskového střediska samozvané Doněcké lidové republiky Klaudia Kulbická. Stejná informace byla potvrzena Prvním kanálem. Novinář měl manželku, dvě děti a vnoučata.


V noci na pondělí byl v Doněcku zabit 68 letý kameraman Prvního kanálu Anatolij Kljan. Podle předběžných informací, byl Kljan zraněn do břicha během přestřelky v blízkosti jedné z vojenských jednotek a zemřel na cestě do nemocnice.

Natáčecí štáb jel v noci dělat reportáž do jedné z vojenských jednotek pod Andrejevkou. Autobus zastavil, lidé si vyšli zakouřit, oblohu osvítila světlice, a v tu chvíli se rozlehla palba ze samopalu. Lidé spěchali do autobusu. Kameraman natáčel i poté, co byl zraněn. Řidič, který byl střelen do hlavy, rozjel autobus. Po několika minutách se Kljan kolegům přiznal, že i on byl zraněn. Kljanův kolega novinář REN TV Vitalij Hanin se snažil dělat vše, aby ho udržel při vědomí. Autobus potom zastavil a novináři se snažili chytit autostopem vozidlo, které by ho odvezlo do nemocnice.

“Začali jsme chytat autostop, aby ho odvezl do nemocnice, a když Tolju začali dostávat z autobusu, jeho poslední slova byla:” Kamera, kamera “- vypráví další Kljanův kolega, zpravodaj Prvního kanálu, Jevgenij Ljamin. Výsledkem bylo, že kameramana odvezli na stanici první pomoci, kde byla sanitka, lékaři se ho snažili zachránit, ale nepodařilo se.

Autobus, který jel do vojenské jednotky, zorganizovali povstalci. Podle tiskové služby DLR, matky vojáků se chystaly se setkat se svými syny a vzít je domů. V autobusu jeli novináři společně s těmito matkami.

Dopisovatel časopisu Forbes Orhan Džemal řekl, že novináře prostě vystavili napospas kulkám.

Samotný Džemal jel před autobusem v taxíku spolu s kolegy z Lifenews. Podle něj, jakmile se jejich vůz zastavil na silnici, začali do nich střílet ze směru vojenské jednotky, i když představitelé DLR, kteří tam novináře a matky vojáků poslali, prohlásili, že vojenská jednotka se vzdá bez boje, že je taková předběžná dohoda. Džemalovi a jeho kolegům se podařilo odplížit se do rokle. Když přijel autobus, byla po něm zahájena střelba.

V době zveřejnění této informace nebyli Denis Pušilin, hlava DLR, a premiér republiky Alexander Borodaj k dispozici. Nicméně, v rozhovoru s “Gazetoj.Ru” zástupce Borodaje a mluvčí DLR Klaudia Kulbická potvrdila, že nápad jet v noci k vojenské jednotce nevzešel ze strany vlády republiky.

„Byla to místní iniciativa“ – řekla Klaudia Kulbická. – „Byla předběžná dohoda s vojáky, že složí zbraně. Proč začali střílet, není známo. Novinář by nezemřel, kdyby nevystoupil z autobusu.“

Anatolij Kljan, jak je uvedeno v prohlášení Prvního kanálu, prošel Jugoslávií, Irákem, Sýrií, byl na desítkách rizikových míst. Pracoval 40 let v televizi. V květnu jel Kljan dobrovolně na služební cestu na Ukrajinu s odvoláním se na omezení ukrajinských úřadů ohledně věku přijíždějících. “On už nebyl předmětem těchto omezení a žertoval, že v tomto případě se stal věk jeho výhodou oproti mladým,” – říká se v prohlášení televizního kanálu. Tento týden měl jet na dovolenou, ale zavolal do redakce a řekl, že v Doněcku zůstane, protože není nikdo, kdo by ho nahradil.

Po Anatoliji Kljanovi zůstala manželka se dvěma dětmi a vnoučaty. Jeden z jeho vnuků nyní studuje na Ruském státním institutu kinematografie S. A. Gerasimova na kameramanka .

Generální prokuratura DLR zahájila stíhání. Premiér DLR Alexander Borodaj prohlásil, že situaci, která vedla ke smrti kameramana, vyvolala nějaká iniciativní skupina bez vědomí vedení DLR. “Projev nedbalosti, která vedla k obětem na životech. S těmi, kteří je tam poslali, budeme jednat co nejpřísněji “- řekl Borodaj.

První kanál klade všechnu vinu za smrt svého novináře na ukrajinské orgány: “Ukrajinská vláda pokračuje v zabíjení novinářů na jihovýchodě – nelíbí se jí, že není možné skrýt její akce proti svým vlastním lidem. Dávají přednost vypořádávání se s povstalci beze svědků. Naší povinností je informovat naši zemi i svět o tom, čeho byli naši reportéři svědky … Budeme i nadále dělat to, co dělal Tolja, i když se ukrajinské orgány budou spoléhat na to, že se polekáme. Je naší povinností to dělat. “

Ruské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž požaduje, aby ukrajinské orgány provedly objektivní vyšetřování tragédie, a aby pachatelé byli přísně potrestáni. “Truchlíme a vyjadřujeme naši upřímnou soustrast jeho rodině a přátelům. Smrt ruského novináře znovu přesvědčivě prokázala, že mocenské struktury na Ukrajině si jasně nepřejí deeskalaci ozbrojeného konfliktu na východě země, blokují křehké příměří, “- píše se v prohlášení.

Vyšetřovací výbor RF zahájil trestní stíhání vraždy Kljana na základě části 1 čl. 356 trestního zákoníku RF (používání zakázaných prostředků a způsobů vedení boje) a části 2 čl. 105 trestního zákoníku RF (vražda nebezpečným způsobem osoby v souvislosti s jejími služebními povinnostmi). “V nejbližších dnech bude toto trestní stíhání spojeno do jednoho řízení s trestní záležitostí podanou dříve podle části 1 čl. 356 trestního zákoníku za použití vojáky ozbrojených sil Ukrajiny, ozbrojenými příslušníky Národní gardy Ukrajiny a bojovníky “Pravého sektoru” zakázaných prostředků a způsobů vedení boje, “- uvedl Vyšetřovací výbor RF.

Je to již druhá smrt ruských novinářů na východě Ukrajiny v posledních dvou týdnech. 17.června zahynuli pod Luhanskem dva pracovníci Všeruské státní společnosti pro televizní a rozhlasové vysílání – speciální korespondent Igor Korneljuk a videoinženýr Anton Vološin. V květnu, zahynul pod Slavjanskem italský novinář Andrea Rokkelli a ruský aktivista za lidská práva AndrejMironov, který jej doprovázel.

překlad: PhDr. Vladimíra Grulichová