Vraždění novinářů na Ukrajině je nepřijatelné!

Vladimir Putin, prezident Ruské feferace
1. 7. 2014 První zprávy
Konflikt vyprovokovaný na Ukrajině se stal koncentrovaným projevem “politiky zadržování”, která neskončila ani po konci studené války, uvedl ruský prezident Vladimir Putin v dnešním projevu k diplomatům.
Putin se ve svém projevu soustředil na Ukrajinu, ale také nejen na ni. Podle něj byli na Ukrajině ohroženi Rusové a další národnostní menšiny, pokud jde o jazyk, historii, kulturu a zákonná práva, jež mají zaručovat celoevropské koncepce. “Nemohli jsme nechat obyvatele Krymu a Sevastopolce napospas radikálům. Nemohli jsme připustit, aby byl zásadně omezen náš přístup k vodám Černého moře,” zdůraznil ruský prezident.

Sevastopol podle něj proslavili právě ruští námořníci a vojáci a nechtěl proto, aby na této půdě vidět síly NATO. “Vše, o co bojovalo Rusko už od dob Petra Velikého, by bylo škrtnuto,” poznamenal.

Západ by měl přestat vnucovat své pravidla

Putin konstatoval, že vývoj mezinárodní situace je nepředvídatelný, trend je ale jasný – ve světě narůstá konfliktní potenciál. “Zostřují se dávné rozpory a vytvářejí nové. Často vidíme, že nefunguje mezinárodní právo, elementární formy slušnosti nejsou dodržovány. Vše je dovoleno,” řekl. “Není možné vykládat mezinárodním právo dnes jedním způsobem a zítra druhým podle toho, jak to vyhovuje aktuální politické konjuktuře,” dodal. Rusko prý chce hledat kompromisy, ne konfrontaci. Hlavní roli by v hledání “bodů dotyku” mělo hrát OSN.

Polovojenské ukrajinské jednotky: To je přece model Somálska!

Západ by podle ruského prezidenta měl přestat vnucovat jiným zemím své principy a pravidla. “Doufám, že pragmatismus nakonec zvítězí a Západ se zbaví ambicí a snah vybudovat světová kasárna, ve kterých by všechny srovnal do jedné latě, nařídil jednotná pravidla chování a života společnosti,” uvedl. “Doufám, že Západ začne budovat vztahy na základě rovnoprávnosti, vzájemného respektování zájmů,” řekl.

Nepřijatelné vraždy novinářů

“Vše, co se odehrává na Ukrajině, je samozřejmě vnitřní záležitostí ukrajinského státu. Nás ale bolestně mrzí, že hynou lidé i civilisté a roste počet utečenců do Ruska. Naprosto nepřijatelné jsou ale vraždy novinářů. Kdo se bojí objektivních informací? Asi jen ti, kdo se dopouštějí zločinu,” míní ruský prezident.

Putinovi se rovněž nelíbí postoj ukrajinského prezidenta Petro Porošenka, který včera obnovil “protiteroristickou operaci” na východě země, zčásti ovládané separatisty. “Nedokázali jsme ho přesvědčit, že cesta k trvalému míru nemůže vést přes válku. Nyní vzal na sebe plnou odpovědnost – nejen vojenskou, ale i politickou,” konstatoval Putin.

Putin vyzval státy EU k jednání o ukrajinské ekonomice

Rovněž zkritizoval Ukrajinu za to, že nechce platit dluhy za plyn. “Naši partneři se uchylují k vydírání. Žádají nezdůvodněné snížení ceny za naše zboží. V roce 2009 ale byla podepsána smlouva. A dosud se poctivě plnila. Soud zrušil veškerá obvinění Tymošenkové, která smlouvu podepisovala, takže soudní orgány uznaly, že vše bylo provedeno správně podle mezinárodního i ukrajinského práva. A přesto nechtějí platit,” dodal Putin.