Malajský Boeing spadl na Ukrajině v oblasti bojů.

17. 7. 2014 ruvr.ru
Nejnovější zprávy o pádu letadla Malajských aerolinií nad územím Ukrajiny.
Malajský stroj, na jehož palubě se nacházelo 295 lidí, podle předběžných údajů havaroval poblíž obce Grabovo v Doněcké oblasti, kde probíhá speciální operace.

Letoun letěl ve výšce 10.000 metrů nad ukrajinským územím v rámci mezinárodního leteckého koridoru.

Dříve předseda Federální odborové organizace leteckých dispečerů Sergej Kovaljov oznámil, že nad územím Doněcké oblasti jsou lety z důvodu bojové činnosti zakázány.

Malajský premiér Najib Tun Razak prohlásil, že je „šokován“ zprávami o pádu letadla Malajských aerolinií nad územím Ukrajiny a slíbil, že neprodleně bude zahájeno vyšetřování.

 Dříve ukrajinský prezident Petr Porošenko oznámil, že ukrajinské ozbrojené síly Boeing nesestřelily.
Podle jeho slov, brzy bude sestavena zvláštní komise pro vyšetření příčin katastrofy.
Letecká společnost Malajské aerolinie potvrdila ztrátu spojení s jím vlastněným strojem Boeing 777, na jehož palubě se nacházelo 295 lidí.

Domobrana nemá zbraně, které by dokázaly sestřelit osobní letadlo ve výšce 10.000 metrů.

Prohlásil to premiér tzv. Doněcké lidové republiky Alexander Borodaj.
Podle jeho informací je sestřelené letadlo mnohem menší než Boeing. Kromě toho, premiér připomenul, že Kyjev vzdušný prostor DLR a LLR uzavřel pro civilní lety.

Dříve poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko prohlásil, že osobní letoun byl sestřelen z protiletadlového raketového komplexu Buk. Tento systém je určen pro protivzdušnou obranu vojsk a objektů a může zasahovat cíle ve výšce až 25 km.