Merkelová: nikdo nevěří nikomu. Tajné služby nakupují psací stroje.

Mirko Raduševič
23. 7. 2014 Literárky
Špionážní aféra mezi USA a Německem dosáhla až bizarních rozměrů, když německá kancléřka Angela Merkelová minulý víkend lamentovala nad tím, že jde o návrat do minulých časů „Studené války, kdy jeden podezříval druhého.”
Zpět k psacím strojům.

Jak situace v Německu vypadá poté, co letadlem z Frankfurtu odletěl do USA agent CIA a americké velvyslanectví v Berlíně to potvrdil? Vše nasvědčuje tomu, že se nacházíme v neuvěřitelném světě, který místo dopředu směřuje zpět.

V Berlíně se měla odehrát schůzka mezi ministrem vnitra Thomasem de Maizièrem a ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem. Než k této důvěrné schůzce došlo, oba státníci si telefonovali mezi sebou mobilními telefony. Příznačné bylo, že ministr Steinmeier, v budově ministerstva, bývalá Reichbank, kde jsou všude silné zdi, zašel do speciální místnosti, kde jsou uchovávány všechny smartphony a tablety, aby mohl prostřednictvím svého „chytrého” mobilu uskutečnit hovor. Podle týdeníku Der Spiegel se zde konají všechny citlivé ministerské hovory.

Situace dospěla tak daleko, že se v Německu neuvažuje o možnosti špionáže jen ze strany Číny nebo Ruska, ale jsou obavy z vlastních, a to blízkých spojenců. Nově vzniklá situace vede k tomu, že na všech vládních úřadech se podnikají bezpečnostní opatření, jako je testování bezpečnosti počítačových sítí a vydávají se nová pravidla pro chování zaměstnanců. Členové vládního kabinetu začali používat tzv. krypto-telefony se zlepšenou ochranou proti odposlechu. Některé citlivé konverzace jsou zcela zakázány nebo se určité výrazy nesmí vůbec používat. „Je pravdou, že jsme museli dvakrát přemýšlet o tom, co řekneme,” uvedl pro Der Spiegel jeden bývalý ministr.

Ministerstva zavádí protišpionážní opatření

Ministr spravedlnosti Heiko Maas nepovažuje své ministerstvo za náležitě chráněné proti možnosti špionáže a požádal kolegu ministra vnitra de Maizièra, aby jemu podřízený Federální úřad pro informační bezpečnost (BSI) provedl kontrolu všech mobilních telefonů, počítačů a softwaru. Dokonce na tomto ministerstvu se začalo uvažovat o možných namátkových kontrolách u zaměstnanců, kteří přicházejí do styku s citlivými údaji. Tento nápad však rychle vzal za své, když se narazilo na právo ochrany osobních údajů. Pro změnu na ministerstvu zahraniční byly zaměstnanci upozornění, že určitá firma provádí během noci bezpečnostní kontrolu počítačů. Ministryně obrany Ursula von der Leyenová zcela běžně používá krypto-telefon a jestliže má dojít k citlivému telefonickému hovoru, pošle po styčném důstojníkovi další krypto-telefon i druhé straně. Po informaci, že na jejím ministerstvu pracuje informátor, dochází zde k prověrce všeho zařízení a do začátku příštího týdne mají být podány návrhy na bezpečnostní opatření. Ministerstvo obrany má 400 bezpečnostních pravidel, která byla naposledy aktualizována v roce 2005.

Týdeník Der Speigel, který zveřejnil uváděné informace, mimo jiné píše o tom, že zjistil, že bezpečnostní úřad (BSI) instaloval uvnitř německého parlamentu speciální vysílače pro mobilní telefony, které neumožní odposlechy z budovy amerického velvyslanectví, tak jako i z britského nebo ruského. Týdeník uvádí, že přinejmenším znesnadní odposlech v centru Berlína.
Bundesnachrichtendienst (BND – německá zahraniční zpravodajská služba) a Bundesamt für Verfassungsschutz Federal (BfV – německá domácí zpravodajská služba) dělají, co je v jejich silách a nyní dojde k jejich posílení.

Zpět k psacím strojům

Minulý týden v pořadu televize ZDF Morgenmagazin překvapil všechny diváky poslanec za křesťanské demokraty (CDU) Patrick Sensburg. Ten na dotaz, zda by nebylo lepší se místo emailu vrátit k psacímu stroji s vážnou tváří přitakal a uvedl, že se již tak děje. Pro jistotu dodal: „Nejde o vtip.”

Skutečně se v Německu díky špionážní aféře z výroby psacích strojů stává dobrý byznys. Nejvíce jdou na odbyt značky Olympia a Bandermann. Zástupce firmy Olympia mluví o deseti tisíci kusech pro letošní rok a zástupce druhé největší firmy dokonce o dvaceti tisících.

V minulém roce k nákupu psacích strojů přistoupila ruská tajná služba a nakoupila loni dvacet strojů značky Triumph Adler, které mají speciální „rukopis”, že je možné jakýkoliv na nich vytvořený dokument jednoznačně identifikovat.

Na adresu všeho špionážního humbuku říká ministr zahraničních věcí Frank-WalterSteinmeier: „V tomto případě jde o víc než jen slušnost. Musí existovat základní porozumění mezi spřátelenými státy, které se nebudou vzájemně špehovat.”

Sahra Wagenknechtová ze strany Die Odkaze, která je členkou parlamentní komise zabývající se vyšetřováním špionážní aféry říká: „Než abych začala používat psací stroj a pálila přečtené dokumenty, raději bych zrušila zpravodajské služby.”