OSN, OBSE a Rada Evropy se ukázaly být neúčinnými v oblasti ochrany lidských práv na Ukrajině

Alexander Brod
3. 7. 2014    zdroj
Události na Ukrajině ukázaly, že mezinárodní a evropské struktury nejsou schopny zajistit dodržování lidských práv, řekl na tiskové konferenci dne 2. července ředitel Moskevského úřadu pro lidská práva Alexandr Brod, oznámil korespondent informační agentury Regnum.


Řekl, že v posledních měsících na Ukrajině došlo k porušení Všeobecné deklarace lidských práv, Mezinárodního paktu o občanských a politických právech, Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod a dalších mezinárodních dokumentů. “Všechny mezinárodní instituce jako OSN, OBSE, Rada Evropy se ukázaly být neefektivními, jsou v hluboké krizi, slouží zájmům ministerstva zahraničí USA a evropských politických institucí, které považují Ukrajinu za svou kolonii” – řekl ochránce lidských práv.

Světové společenství pro lidská práva zavírá oči nad případy úmrtí dětí ve válkou zmítaných oblastech, útlaku vědců na národnostním principu, výzev k bojkotu ruského zboží, znesvěcení pomníků, útoků na diplomatické mise a dalšími, řekl Brod.

Poznamenal také, že rusofobní a protiruské nálady jsou záměrně podněcovány nynějšími ukrajinskými orgány státní moci. Ochránce lidských práv uvedl příklad oběžníku Bezpečnostní služby Ukrajiny z 29.dubna 2014 s podpisem prvního náměstka Krutova, který opublikoval jeden z vůdců jihovýchodu Ukrajiny Oleg Carev. V dokumentu se uvádí, že za účelem diskreditace Ruské federace a stabilizace situace na Ukrajině je nutné provést komplex informačně-propagandistických akcí, v nichž budou separatisté prezentováni jako záškodníci vyškolení speciálními službami RF. Včera, připomněl Brod, ruské televizní stanice informovaly o dalším tajném nařízení ukrajinských speciálních služeb, které hovoří o inscenování zadržení mezi dobrovolníky DLR ruských zbraní.

“Nestydatá propaganda pracuje, vytvářejí se falešné informační důvody,” – řekl ochránce lidských práv. Rusko se se stávající situace musí poučit a zdokonalit svou zahraniční politiku, více spolupracovat s představiteli zahraničních elit a politických struktur, které nepodporují americkou politiku vůči Ukrajině, stejně jako aktivněji podporovat krajany v jiných zemích. V domácí politice, říká Brod, by Rusko nemělo pouze rétorikou reagovat na nespravedlivá obvinění, ale mělo by se snažit vybudovat silný, demokratický stát s rozvinutou občanskou společností.

Přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová