Podrobnosti o porážce jižní skupiny vojsk „antiteroristické operace“

15. 7. 2014    Outsidermedia

K dnešnímu dni se  situace vyvinula tak, že se naše předpověď vyplnila na 90 % – kvalitní vnitřní důvěrné informace, umění pracovat se zdroji a komplexní pochopení toho, co znamená moderní způsob vedení války, dělá divy. Je samozřejmě jednodušší slintat nad zveřejňovanými rádoby přesnými náčrty v měřítku sto kilometrů na centimetr, ale užitek z toho není žádný, znamená to pouze ztrátu reputace stárnoucího manipulátora.

Ráno 7. června, když rozčarování po ústupu Strelkova a jeho oddílu ze Slavjanska a Kramatorsku dosáhlo svého maxima a do Doněcku se tajnými cestičkami plížil „lidový tribun“ Kurginjan, aby „odhalil“ „darebáky a zrádce“, jsme zveřejnili optimistický článek „Generální štáb Ukrajiny: Stojíme před katastrofou!“, za který nás kritizovali jak přátelé, tak i nepřátelé. Psali, že jsme velkohubí tlučhubové, provokatéři a nesoudní patrioti.

Obelhávat se není dobré, v měřítku probíhajících událostí není naše „Novinářská pravda“ tím největším z informačních zdrojů. Své torpédo do boku tonoucího „čtvrtého ukrajinského rajchu“ však vystřelit dokázala. Podle údajů našeho kyjevského zdroje začal po zveřejnění našeho článku (125 tisíc přečtení a stovky přeposlání, a to i z ukrajinských zdrojů) v Generálním štábu lov „na čarodějnice“ a hledání viníků. Všichni důstojníci se museli kát a vyhrožovali jim „pravosektoráky“ a bezpečnostní službou s detektorem lži.

8. července Petr Porošenko odvolal z funkce velitele speciální operace na východě Ukrajiny Vasilije Krutova, zástupce šéfa bezpečnostní služby Ukrajiny. Krutova odvolali i z funkce prvního náměstka šéfa Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU). V situaci, kdy hrozí vojenská katastrofa, by bylo logické do funkce velitele ATO povolat polního armádního generála, v Kyjevě však do funkcí lidi vybírají z úzkého kruhu „svých nejbližších“: velitelem ATO se tak stal Vasilij Gricak, „legrační“ generál Ministerstva vnitra, jinak jemně řečeno – korupčník. Velitelem Generálního štábu jmenovali polního generálporučíka Viktora Muženko, který však v reálnu není ochotný a ani nemá možnost velet vojsku.

Dnes reálně ATO řídí a vojskům velí následující trojice: proamerický nacista, kamarád Jaroše Nalivajčenko (velitel SBU), Geletej, který slíbil, že v Sevastoplu provede přehlídku „ukrajinského vítězství“ (nový ukrajinský ministr obrany) a alkoholový byznysmen Gricak (velitel ATO). To je pro Novorusko velice dobrá zpráva, protože o nějakém centralizovaném řízení trestních jednotek nemůže být ani řeči.

Junta se podobá Turkům ze známé anekdoty, kteří přišli s noži bojovat do přestřelky – převedeno do kategorií speciální operace proti teroristům není reálné vyhrát v mechanizované válce, kde se manévry provádějí velice rychle, která v současnosti zuří mezi Ukrajinou a Novoruskem.

Junta není schopná nic udělat pro jižní křídlo ukrarmády, jež se před našima očima řítí do katastrofy, kterou jsme předpovídali. Jižní skupina armády junty je v celém úseku od Saur-Mogily až do Sverdlovska prakticky bez zásobování a je vystavena metodické likvidaci ze strany dělostřelectva a raketometů armády Novoruska.

Široká ukrajinská veřejnost se o tom dozvěděla teprve 11-12. července, kdy vešly ve známost podrobnosti o palebném útoku na tábor ukrajinské armády v Zelenopoli, podrobnosti o rozdrcení zbytků 24. samostatné mechanizované brigády u Roveněk po vzájemném útoku a výsledky několikadenního neúspěšného náporu na Sněžné a Torez – jak ze strany Dmitrovky, tak i ze strany Amvrosiejevky. Zoufalé SMS na rozloučenou a strašné historky o nedostatku munice a žádné podpoře včetně té letecké zaplnily ukrajinský sektor internetu. A bude jich stále více.

Dokud byla pozornost veřejnosti upřena především k boji o Luhansk a k bojím v předměstích Doněcku, přiblížila se do svého finále katastrofa jižní skupiny vojsk ATO k polednímu 14. července. Den předtím se asi 30 jednotek ukrajinské obrněné techniky pokusilo probít okolo Saur-Mogily směrem k Ambrosijevce, ale byly zastaveny v Marinovce. Dojet 8 km do strategické výšiny kontrolované povstalci se jednotkám nepodařilo, byly zlikvidovány soustředěnou dělostřeleckou střelbou armády Novoruska.

Dnes ráno vešlo ve známost, že u Sněžného jsou hromadně bráni do zajetí vojáci z útvarů ukrajinské armády zablokovaných v jižním kotli.

Pokud by se alespoň polovina děl a tanků, které kyjevští stratégové zahnali do kotle, dostala do ruky armády Novoruska (a vše tomu nasvědčuje), tak by to podstatným způsobem změnilo situaci na bojišti. Tato porážka může znamenat, společně s porážkou severní skupiny vojsk ATO, která se začíná črtat, fatální úpadek bojové morálky ukrajinských odvedenců, hromadnou dezerci a zhroucení linie fronty.

Na předpovědi je však ještě brzy. V každém případě bychom však chtěli blahopřát vojákům Novoruska k prvnímu velkému vítězství strategického rozsahu.

Zdroj: http://jpgazeta.ru/uv2014/podrobnosti-porazheniya-yuzhnoy-gruppy-voysk-ato/

Foto: zdroj

Překlad: Irena