Putinův projev adresovaný velvyslancům: komentáře západních expertů

3. 7. 2014 ruvr.ru
Jedině správnou cestou pro Rusko je nevzdat se svého zásadního postoje, neprojevit ani sebemenší slabost. A hájit své zásady před Západem. Asi tak reagovali západní analytici na projev Vladimira Putina, který přednesl na poradě velvyslanců na ruském ministerstvu zahraničních věcí.
Hlavní téma Putinova projevu diktovala situace. Středem pozornosti diplomacie je dnes Ukrajina, kde se střetávají zájmy předních států světa. Jak zdůraznil ruský prezident, za rozhovory o svobodné volbě a o evropské budoucnosti se skrývají pokusy změnit Ukrajinu v závislé území. A Evropu dnes chtějí podle mínění hlavy ruského státu prostě využít v něčích zájmech. Za současné situace by Moskva neměla věnovat velkou pozornost mínění Západu, je přesvědčen srbský publicista, politický komentátor Miodrag Zarkovič:

-Podle mne by bylo chybou přikládat příliš velký význam tomu, co si na Západě myslí o Rusku. Nevidím totiž, že je by nějak moc zajímal názor Ruska. Nebylo by proto správné zahrávat si se západoevropskými zeměmi a USA a myslet si, že se jejich mínění dá změnit. Myslím si, že jediným způsobem obrany je zaujmout rozhodný, zásadní postoj a neprojevit sebemenší slabost.

Je naprosto jasné, že na Ukrajině nejde o boj za demokratické hodnoty, pokračuje expert. Z těch ideálů, za které se bojovalo na Majdanu v zimě, nezůstalo ani stopy, ani jeden z nich nebyl realizován v praxi. A naopak se Západem, který má vinu na krveprolití na Ukrajině, je třeba jednat s veškerou strohostí.

Prezident Porošenko přijal rozhodnutí neprodlužovat příměří na jihovýchodě Ukrajiny. A poprvé tak převzal odpovědnost nejen vojenskou, ale i politickou, zdůraznil Putin. Takový vývoj událostí není v žádném případě v zájmu evropských zemí, přestože tam to, soudě podle všeho, nechtějí přiznat, komentuje německý expert Peter Schulze:

-Kyjev zahájil rozsáhlou operaci proti jihovýchodu Ukrajiny, a to nemůže být ani v zájmu Německa, ani Francie, ani Polska. Ruské vedení vehnali do velice nebezpečné situace. Ultimátum, které dává Rusku Evropská unie po přihrávce Washingtonu – a sice činit nátlak na povstalce – to je podmínka, kterou Moskva přijmout nemůže. Nepřijetí iniciativ Moskvy, neprodloužené příměří, to jsou akce zaměřené proti Rusku.

Ruský prezident podotkl: jak v Kyjevě, tak i ve Washingtonu si nepřejí, aby se svět dozvěděl pravdu o tom, co se dnes odehrává ve středu Evropy. Podle Putinova mínění je v podstatě situace na Ukrajině koncentrovaným projevem „politiky zadržování“ prosazované proti Rusku.