Ukrajinský poslanec potřebuje ministerstvo propagandy

7. 7. 2014 zdroj
Na Ukrajině navrhují vytvoření ministerstva propagandy. S touto iniciativou vystoupil na TV kanálu “112 Ukrajina” poslanec za nacionalistickou stranu”Svoboda” Jurij Mihalčišin.


“Nutně potřebujeme toto ministerstvo. Nemáme ho, nyní ho musíme aktivně vytvořit, “- řekl.

Nacionalista vyslovil názor, že obyvatelé Donbasu potřebují “ukrajinský informační produkt.” “V souvislosti s potřebami doby musí být agresivní, kreativní a jasný, musíme krok za krokem získat zpět, co bylo ztraceno v minulých letech. Je to otázka měsíců tvrdé efektivní práce, “- vysvětlil.

Již dříve byly na Ukrajině publikovány instrukce pro novináře, kteří komentují události na východě země, kde probíhá vojenská operace proti dobrovolníkům, kteří obhajují odtržení Donbasu. Zejména novinářům veřejných sdělovacích prostředků bylo doporučeno, aby neukazovali padlé, nepoužívali slovo “mrtvola” (bylo poznamenáno, že “pohled na mrtvé může být demoralizující, když ne pro vojáky, tak pro jejich rodiče, kteří udělají cokoliv, aby se jejich syn nedostal na frontu”).

Kromě toho byli novináři poučeni, aby v době bojových akcí nezveřejňovali materiály o “stranických sporech a rozepřích,” a reportáže, které vyprávějí o průběhu vojenské operace, nikdy nekončit “beznadějí” (i když je to reportáž o porážce).

Přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová