“Vojáci pijí vodu z louží, nemají střelivo, ani pohonné hmoty “

Tamara Balajeva

18. 7. 2014     zdroj
Ukrajinci demonstrují u  prezidentské administrativy (PA) – požadují návrat synů domů. Během posledních dvou týdnů se Ukrajinou přehnala vlna shromáždění příbuzných vojáků, kteří jsou nyní v zóně protiteroristické operace (PTO). Včera rodiče a manželky vojáků demonstrovaly u prezidentské administrativy v Kyjevě, a předevčírem – u vojenské jednotky v Ternopolu. Požadují návrat rodných domů, nebo alespoň zajištění jídla a munice.


“Už nemají čím střílet”

Od časného rána se nedaleko PA sešlo asi 150 lidí – rodiče, sestry a manželky vojáků z oblasti 72. brigády u Izvarina (Luhanská oblast), která je nyní v obklíčení. “Můj syn má pouze 21 roků, teprve na podzim se vrátil z armády! Byl mobilizován v březnu. Slíbili, že na dobu tří dnů, pak na 10, pak na 45. V důsledku toho je čtvrtý měsíc ve válce, je operátor-zaměřovač BVP “, nervózně žmoulá v rukou noviny a vypráví otec jednoho z chlapců Nikolaj Vladimirovič z vesnice Medvin. – Vzali 13 chlapců z naší vesnice. Společně jsme se skládali na neprůstřelné vesty, na vysoké boty, na náhradní uniformu, na prádlo – na všechno! “- říká Nikolaj Vladimirovič. K PA přišel požadovat rotaci personálu: “Nebo ať jim tam alespoň přivezou munici, vodu a jídlo. Syn volá každý den, nestěžuje si, ale říká, že pijí vodu z kaluží, že nemají čím střílet, a že jich zůstalo méně než polovina. ” Valentina z obce v Obuchovském okresu také přišla požadovat lidské podmínky pro svého manžela.

“Šel jako dobrovolník. Koupili jsme všechno sami – od neprůstřelné vesty po spací pytel, koupili jsme jídlo pro hochy za 12 tisíc hřiven, a teď manžel říká, že tam dokonce nemají co jíst. Než sestřelili AN-26, shazovali jim náklad padáky, ale teď už několik dní k nim vůbec žádná pomoc nepřichází. Sedí v zákopech, kolem jsou mrtvoly, ostřelují je z “Gradů”, a oni už nemají čím střílet “- říká a vzlyká Valentina. V průběhu shromáždění přišel k příbuzným náměstek ministra obrany Petr Meched, který řekl: “Na pomoc k 72. brigádě jedou kolony obrněných vozidel se zásobou munice, potravin a vody”.

Bránili vojákům v odjezdu

V Ternopolu se příbuzní vojáků snažili nenechat odjet autobus s chlapci, které odváželi, podle jejich názoru, do oblasti PTO. “Celou noc jsme byli ve službě u kontrolního stanoviště, aby je neodvezli. A ráno, když nastoupili do autobusu, jsme převrhli kontejner s odpadky, abychom zablokovali cestu, ale nepomohlo to”- řekla nám matka jednoho vojáka Naděžda. Stěžuje si, že kluci nemají neprůstřelné vesty, helmy, výstroj. “Za několik dní, nám bylo řečeno, je budou někam odvážet. Neměli jsme ani čas shromáždit peníze a něco koupit, “- říká Naděžda. Mimochodem, v samotné armádní jednotce tvrdí, že je nevezou na východ.

Podobná shromáždění rodičů vojáků se včera konala ve Lvově, v Nikolajevu, předtím byla v Kirovogradu, Užhorodu a Žitomiru.

Na Ministerstvu obrany Ukrajiny tvrdí, že jejich zástupci se pravidelně setkávají s příbuznými vojáků. “Ale chápete, ne vše záleží na nás. Vrátit tyhle kluky zpátky domů nemůžeme – prezident by musel vydat dekret o demobilizaci. Co se týká potravin, vody a výstroje – všechno jim vozí, i když, samozřejmě, existuje vyšší moc “, – řekli v tiskové službě ministerstva.

Přeložila PhDr. vladimíra Grulichová