Souhrn zpráv ke katastrofě malajského Boeingu.

18.7. 2014 ruvr.ru
Několik minut před sestřelením malajského Boeingu na Ukrajině byla nedaleko něho zaznamenána ukrajinská vojenská letadla.Ministerstvo obrany RF vypočítalo, odkud by mohl být sestřelen Boeing 777.Domobranci tvrdí, že civilní letadlo sestřelil ukrajinský bitevník Su-25 a oni sami pak sestřelili tento Su-25. Očití svědkové tvrdí, že se pilot stihl katapultovat.
Několik minut před sestřelením malajského Boeingu na Ukrajině byla nedaleko něho zaznamenána ukrajinská vojenská letadla. Napsal to na svém účtu v Twitteru španělský dispečer, který let Malajských aerolinií doprovázel. Podle jeho slov, vojenská letadla prolétala vedle Boeingu 777 jen tři minuty před tím, než zmizel z radarů.
„Když Boeing jednoduše zmizel z radarů, tak nám kyjevské úřady oznámily, že havaroval. Jak se to mohly dovědět tak rychle?“, píše Carlos ve svém mikrologu.

Domobranci tvrdí, že civilní letadlo sestřelil ukrajinský bitevník Su-25 a oni sami pak sestřelili tento Su-25. Očití svědkové tvrdí, že se pilot stihl katapultovat.

Ministerstvo obrany RF zaznamenalo fungování ukrajinské radiolokační stanice v den katastrofy malajsijského letadla a vypočítalo osady na Ukrajině, odkud by mohlo být letadlo sestřeleno, oznámila tisková služba obranného rezortu.

Jak upřesnilo MO RF, trasa letadla a místo jeho pádu byly v pásmu dostřelu dvou ukrajinských baterií protiletadlového kompletu velkého doletu a tří baterií protiletadlového kompletu středního doletu Buk-M1.

Záchranáři našli v pátek druhou „černou skříňku“ havarovaného malajsijského letadla, oznámila agentura Reuters s odvoláním na očité svědky.

Mluvčí praporu Vostok dříve oznámil, že na místě pádu letadla u města Torez našli domobranci několik předmětů, které by mohly být „černými skříňkami“. Podle informace agentury našli domobranci první palubní automatický zapisovač.

Generální prokurátor Ukrajiny Vitalij Jarema prohlásil, že domobranci se nikdy nezmocnili raketových komplexů Buk a S-300.

„Poté, co bylo sestřeleno dopravní letadlo, referovali vojenští představitelé prezidentovi o tom, že teroristé nemají naše raketové komplexy Buk a S-300. Těchto zbraní se nezmocnili“, zdůraznil Jarema.

Večer 17. července poradce ministra vnitra Ukrajiny Anton Geraščenko prohlásil, že Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines byl sestřelen protiletadlovým raketovým komplexem Buk.