Výzva ruského prezidenta, Vladimíra Putina

21. 7. 2014 zdroj
V souvislosti se strašnými tragickými událostmi, k nimž došlo na obloze nad Doněckem, bych chtěl ještě jednou říci, jak se my v Rusku stavíme k událostem, které se dějí na Ukrajině.
Opakovaně jsme vyzývali všechny válčící strany, aby okamžitě zastavily krveprolití a zasedly k jednacímu stolu. Můžeme s jistotou říci, že v případě, že by 28. června boje na východní Ukrajině nebyly obnoveny, tato tragédie by se zcela jistě nestala. Zároveň nikdo nesmí mít právo využít tuto tragédii k dosažení čistě zištných politických cílů.


Takové události by neměly rozdělovat, ale sjednocovat lidi. Je nutné, aby všichni, kteří jsou zodpovědní za situaci v této oblasti, zesílili odpovědnost ke svým vlastním lidem a k národům těch zemí, jejichž zástupci se stali oběťmi této katastrofy.

Je třeba udělat vše, aby byla zajištěna bezpečnost mezinárodních expertů na místě tragédie. V současné době tam již pracují zástupci Donbasu, Doněcka, zástupci Ministerstva mimořádných událostí Ukrajiny, odborníci z Malajsie. Ale to nestačí. Na místě havárie musí pracovat tým odborníků pod záštitou ICAO, odpovídající mezinárodní komise. Musíme udělat vše, aby byla zajištěna úplná a absolutní bezpečnost, je nutné zajistit humanitární koridory, které jsou nezbytné pro její provoz.

Co se týká nás, Rusko udělá vše, co bude moci, aby konflikt na východní Ukrajině přešel z dnešní vojenské fáze k fázi diskuse za jednacím stolem mírovými a výlučně diplomatickými prostředky.

překlad PhDr. Vladimíra Grulichová