Bílý dům obviňuje Rusko z přemalování vojenských vozidel na bílo; Merkelová souhlasí, že „tyto akce představují nebezpečnou eskalaci“

23. 8. 2014   zdroj 
Bílý dům zatím ještě bez důkazů z obrázků nebo z YouTube klipů vydal prohlášení, že dnes porušujíc své předchozí závazky a mezinárodní právo si ruská vojenská vozidla přebarvená, aby vyhlížela jako civilní kamiony, vynutila vjezd na Ukrajinu…, a že Rusko nemá žádné právo na Ukrajinu jakákoliv vozidla, osoby či náklad jakéhokoliv druhu posílat, a to ani pod pláštíkem humanitárních konvojů či pod jinou záminkou, bez výslovného povolení vlády Ukrajiny. 

Dále, že tyto akce „pouze zesilují mezinárodní obavy ze skutečných záměrů Ruska …, kvůli čemuž to s sebou ponese další důsledky.“ A kdyby tento ostře formulovaný e-mail nestačil, tak si president Obama ještě během dovolené na Martha’s Vinyard udělal čas, aby si popovídal s Angelou Merkel, a pak spolu vydali společné prohlášení, které tak nějak zakřiknutě špitá, že tohle je přeci „další provokace“, a představuje to přeci „nebezpečnou eskalaci.“

Ale copak US akcie nevystoupaly o 2,3,4,5% kvůli zprávám o de-eskalaci?

Podpořme Reformy.cz zakoupením užitkových předmětů včetně oděvních doplňků s tématickou výzdobou na eshop.reformy.cz

Prohlášení mluvčí NSC Caitlin Hayden o ruském konvoji na Ukrajině

Dnes porušujíc své předchozí závazky a mezinárodní právo si ruská vojenská vozidla přebarvená, aby vyhlížela jako civilní kamiony, vynutila vjezd na Ukrajinu. Ač malý počet těchto vozidel byl už zkontrolován ukrajinskými celníky, většinu těchto vozidel nezkontroloval nikdo kromě Ruska. My tuto akci Ruska odsuzujeme, a ta s sebou ponese další důsledky.

Ukrajinská vláda a mezinárodní komunita opakovaně dávala na srozuměnou, že tento konvoj bude moci představovat humanitární misi pouze, když bude výslovně odsouhlasen ukrajinskou vládou a pouze, když ta pomoc bude zkontrolována, eskortována a distribuována Mezinárodní komisí Červeného kříže (ICRC). My však můžeme potvrdit, že ICRC tato vozidla nedoprovází a nehraje už ve správě této mise žádnou roli, což byla podmínka, se kterou všechny strany souhlasily. Podle podmínek dohody by mise měla být realizována malým počtem těchto zkontrolovaných náklaďáků, co vyloží své dodávky a do 24 hodin se vrátí do Ruska tou samou schválenou trasou, po které přijely. Takhle to ale neprobíhá. My a stejně tak vlády celého světa celou dobu říkáme, že Rusko nemá žádné právo poslat vozidla, osoby nebo náklad jakéhokoliv druhu na Ukrajinu, a to ani pod pláštíkem humanitárních konvojů, či pod jakoukoliv jinou záminkou bez výslovného povolení ukrajinské vlády.

Primární překážkou dodání této humanitární pomoci byly chybějící bezpečnostní záruky od Ruskem podporovaných separatistů. Ruská vojenská vozidla řízená ruskými řidiči jednostranně vjela na území kontrolovaná separatistickými silami, které Rusko už měsíce cvičí, zásobuje a posiluje. Konvojům s ukrajinskou humanitární pomocí bylo v dodávkách tolik potřebné pomoci městu Luhansk zatím bráněno.

Spolu s tím, jak ruská vozidla porušila ukrajinskou suverenitu, tak Rusko také udržuje na ukrajinské hranici značné vojenské síly, schopné provést během velmi krátké doby vpád na Ukrajinu. Také opakovaně pálilo na ukrajinské území a vysílá na Ukrajinu neustále sílící proud vojenského vybavení a bojovníků. Mezinárodní komunita je v důsledku toho dnes tedy ruskými aktivitami hluboce znepokojená, neboť tyto nejsou ničím jiným než záminkou k další ruské eskalaci konfliktu. Vzpomínáme, jak Rusko popíralo, že by jeho vojska okupovala Krym až dokud později, nepřiznalo svou vojenskou roli, a nepokusilo se si tuto součást Ukrajiny anektovat.

Dnešní ruské rozhodnutí o vyslání svých vozidel a personálu bez ICRC a bez výslovného povolení ukrajinských úřadů pouze zesiluje mezinárodní obavy ze skutečných záměrů Ruska. Je důležité si připomenout, že Rusko sice tvrdí, že chce zmírnit tíživost humanitární situace, kterou ale právě Rusko samotné vytvořilo – situace, která způsobila smrt tisíců lidí, včetně 300 nevinných cestujících letu MH17. Pokud by Rusko opravdu chtělo v této humanitární situaci na východní Ukrajině ulehčit, tak by to dnes mohlo učinit zastavením dodávek zbraní, vybavení a bojovníků ke svým zástupným silám. Tohle je flagrantní porušení ukrajinské suverenity a teritoriální integrity Ruskem. Rusko musí svá vozidla a svůj personál okamžitě z ukrajinského území odvést.

President Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkel řekli, že přítomnost ruských vojáků na Ukrajině spolu se shromažďováním ruských vojsk podél ukrajinské hranice a ruské ostřelování Ukrajiny představují nebezpečnou eskalaci napětí ze strany Moskvy.

Bílý dům říká, že tito dva vůdci se shodli, že vjezd ruského konvoje bez ukrajinského svolení je zase další provokací Moskvy, která porušuje suverenitu Ukrajiny.

Obama mluvil s Merkelovou v pátek během své dovolené v ostrovním letovisku Martha’s Vineyard.

Rusko říká, že konvoj, který vjel v pátek na Ukrajinu má humanitární účely, ale Ukrajina a US tvrdí, že Rusové pochybili nevyhověním podmínek stanovených Ukrajinou a Mezinárodním Červeným křížem.

Obama s Merkelovou se shodli, že Rusko musí tento konvoj z ukrajinského území stáhnout.

Takže to bude drahé a bude to znamenat izolaci? Ještě více nepřekročitelných červených linií? Předpokládáme tedy, že evropští vůdci už musí fungovat v módu naprosté paniky…

Pro Reformy.cz přeložil Miroslav Pavlíček
Zdroj: zerohedge.com