BLESKovka – Minsk, tiskovka Vl. Putina

27. 8. 2014 / Petr Ďoubalík / zdroj: Vesti24 (Rossia24)

Před okamžikem skončilo jednání Vl. Putina a P. Porošenka v Minsku (Bělorusko) mezi 4 očima. Po skončení jejich asi dvouhodinového rozhovoru odpověděl Vl. Putin na několik otázek novinářů, přímý přenos byl na Vesti24. Z odpovědí se mi zdá, že jednání bylo složité, průlom se nekonal, ale posun to je. Putin působil lehce unaveným dojmem, ale kdo by se tomu divil? Krom jiného, bylo hodně po půlnoci.


Vl. Putin, živě v 01:32 z Minsku. Nahoře titulek “Rusko bude dělat vše pro mír na Ukrajině”, titulek dole “Domobrana dostala pod kontrolu oblast Starobeševo na JV od Doněcka.

Část otázek se týkala ekonomických problémů, Putin v odpovědích prakticky jen zopakoval to, co zaznělo v jeho řeči při dnešním jednání za přítomnosti zástupců RF, EU, Ukrajiny, Kazachstánu a Běloruska. Z uvedeného je jasně vidět, jak důležitým je RF pro Ukrajinu obchodním partnerem a že si to pomalu všichni začínají uvědomovat. Putin opakovaně podtrhnul, že pouhý přechod na standardní obchodování s Ukrajinou, podobné, jako je například se státy EU, může mít v tuto chvíli zásadně negativní dopad, že si to nepřeje, ale že k tomu může být RF donucena, protože svůj trh chránit musí. Dialog ohledně plynu je stále ve slepé uličce a Putin vyzývá k okamžitému pokračování jednání, nejlépe již zítra.


Putin, Lukašenko, Porošenko, baronka

Všichni jsme netrpělivě čekali na informace o zastavení bojů na východě Ukrajiny, vypadá to však, že dnešek byl pouze “oťukávačka” a nic zásadního z ní nevzešlo. To se dalo vcelku čekat, vždyť již při společném jednání Porošenko vůbec na výzvy k zastavení bojů nereagoval a “spojenci” z EU ho k tomu nepoňoukali. Koneckonců, do baronky asi nikdo naděje nevkládal. Smutné je to, že novináře víc zajímalo nedávné narušení hranice ruskými vojáky, o kterém se dnes psalo snad všude, než osud lidí východní Ukrajiny. Putin znovu vysvětlil, jak k překročení nevyznačené hranice došlo, že se podobné incidenty dějí poměrně často a ze strany Ukrajiny například nedávno zabloudili na ruskou stranu i s obrněným transportérem. Zdůraznil také, že konflikt je především vnitřní záležitostí Ukrajiny a řešení je v rukách Porošenka.

Pokud situaci na Ukrajině těžce prožíváte a mysleli jste si (jako já), že od zítřka si konečně dáte dovolenou nebo prázdniny a zajdete za kamarády do hospody Na růžku (1), tak vás zklamu. Vypadá to ještě na dlouho, i když podle mnohých zpráv se skutečně odehrává protiofenziva a Kyjevem dosazený Taruta i přes ujišťování obyvatel, že má vše pod kontrolou, už zbalil kufry a opustil s rodinou Mariupol.

(1) – za mlada jsme používali hlášku: “Kdyby něco, tak po válce v šest v hospodě Na růžku, jo!?”

…a tak nás může těšit alespoň to, že už půl roku běží na ruské TV reklama na Českou republiku