Do Černého moře připlují válečné lodě NATO

27. 08. 2014 / Viktor Horký / zdroj
V Černém moři v tuto chvíli hlídkuje průzkumná loď francouzského námořnictva Dupuy de Lôme, která má se svými sto muži na palubě a moderními radary a komunikačními systémy za úkol sbírat data o událostech v oblasti. Pravděpodobně o pohybu jednotek Ukrajiny a Ruska.

Do Černého moře míří další dvě lodě námořnictva Severoatlantické aliance. Jedná se o americký torpédoborec USS Ross třídy Arleigh Burke a francouzskou fregatu Commandant Birot (F796) třídy A69.

Na místo určení připlují 3. září a podle mezinárodních smluv mohou ve vodách zůstat dvacet jedna dnů. Potom musí zakotvit v přístavu, jak učinil americký torpédoborec USS Vella Gulf, který do Černého moře připlul sedmého srpna.

Představitelé NATO k tomuto kroku dříve řekli, že lodě v Černém moři mají demonstrovat podporu Ukrajině a jednotu a připravenost Severoatlantické aliance. Prohlásili tak ve chvíli, kdy se obávali vniku ruských vojsk na Ukrajinu s tím, že mělo na své straně hranic shromážděno čtyřicet tisíc mužů a stovky kusů vojenské techniky, přičemž se konala rozsáhlá vojenská cvičení. Moskva však k tomu řekla, že takové obavy jsou zcela neopodstatněné.