Svitla nová naděje pro Ukrajinu?

27. 8. 2014 / zdroj

Minská schůzka nejvyšších představitelů Ruska, Kazachstánu, Ukrajiny a Běloruska přinesla novou naději na mír a obnovení kontaktů na obrovském eurasijském prostoru.

Lídři Ruska, Běloruska, Kazachstánu a Ukrajiny a spolu s nimi zástupci Evropské unie do pozdních nočních hodin úterka jednali o situaci na Ukrajině a o návratu Donbasu k mírovému životu. V souladu s uzavřenými dohodami bude v nejbližší době vypracován plán zastavení palby na východě země a bude obnovena činnost kontaktní skupiny Ukrajina-Rusko-OBSE. Zvláštní důraz se ale kladl na další kroky, jejichž cílem je překonání ekonomických neshod.

Ale to, co nejvíc zajímalo všechny, se událo teprve pozdě v noci: mezi čtyřma očima se setkali Vladimir Putin a Petro Porošenko, kteří spolu hovořili asi dvě hodiny. Experti od této schůzky od samého začátku neočekávali žádný zvláštní průlom. Přitom ale neustále zdůrazňovali, že jednání v takové sestavě jsou nezbytná. Ruský prezident vyslovil zdrženlivý optimismus. Zdůraznil, že schůzka v podobném formátu byla užitečná. „Nevím ovšem, jak to dopadne. V každém případě jsme ale měli možnost ještě jednou zformulovat naše obavy“, řekl Putin.

V průběhu schůzky ostatně ukrajinský prezident nepředložil svému ruskému kolegovi žádné důkazy zasahování Ruska do vnitřních záležitostí sousední země, o kterém tak rádi vytrubují všude možně kyjevští propagandisté. Porošenko k tomu neřekl nic, protože předmět pro podobný rozhovor prostě neexistuje. Což je názorná ilustrace té skutečnosti, že informační válka rozpoutaná Kyjevem proti Moskvě vychází ze záměrného zkreslování skutečnosti, je zkrátka lživá.

Musíme si uvědomit, že v průběhu schůzky s Porošenkem Putin nekladl a ani nemohl klást žádné podmínky pro vyhlášení příměří a uzavření možných dohod mezi Kyjevem, Doněckem a Luhanskem. Rusko může pouze napomáhat tomu, aby bylo vytvořeno ovzduší důvěry. A bude pro to dělat všechno, co je v jeho silách, protože jednací proces musí být zahájen co nejdřív.

Ať je tomu tak či onak, ale občanská válka na Ukrajině jednou skončí, a na to, jaký bude poválečný mír, je třeba myslet už dnes. Vladimir Putin proto upozornil účastníky minské schůzky na celkový integrační potenciál čtyř států, tak těsně navzájem propojených, že i sebemenší pokus tyto styky zpřetrhat končí tragicky, a právě to nám předvedla Ukrajina.

Ovzduší minské schůzky umožňuje expertům tvrdit, že současná eskalace mezinárodního napětí se překonat dá. Všichni prezidenti se obešli bez efektních prohlášení a odvážných demarší, protože hodlají seriózně pracovat na překonání současné krize. A to nás naplňuje nadějí, že na Ukrajině bude nastolen dlouho očekávaný mír a Eurasie dostane nový podnět pro svůj rozvoj.
Číst všechno: http://czech.ruvr.ru/2014_08_27/Nova-nadeje-pro-Ukrajinu-3609/