Dvě zprávy o sílící cenzuře na Ukrajině

14. 8. 2014 / zdroj zdezde
Ukrajinští pravicoví a fašizoidní členové tzv. Velké vysílací rady ještě nepřišli na to, že cenzuru mohou provádět i při zachování dekora demokratičnosti a zdání veřejné služby, tak jak to po léta činí Česká (prolhaná) televize a Český (ulhaný) rozhlas. Zvolili pro svou zem cestu primitivnější a jednodušší – přímou cenzuru.

Prefabrikace lží, které ochotně přebírají renomované západní tiskové agentury, vypnutí všech ruských televizních kanálů, zadržování ruských, ale i dalších zahraničních novinářů, kteří vydávali svědectví o dění na východě Ukrajiny a které nešly pod nos současné vládnoucí chunty, jsou jenom symptomy. Dnešní schválení mimořádných (rozuměj diktátorských) pravomocí prezidentu Porošenkovi je další krok k úplné fašizaci země. Svoje si přihodila i Národní rada Ukrajiny pro televizi a rozhlas, která se obrátila na ministerstvo vnitra vedené fašíkem Avakovem s návrhem, aby byl přijat zákaz vstupu do země téměř čtyřem desítkám ruských novinářů. Seznam, jak je v diktaturách zvykem, nebyl zveřejněn.

K cenzurním zásahům se přidal “nezávislý” Okružní administrativní soud v Kyjevě. Koncem července projednal soud žalobu výše zmíněné Národní rady a přijal usnesení o zastavení vysílání na území Ukrajiny ruských televizních kanálů RTR-Planeta, NTV-Mir, Rossija 24 a TV Centr-International. Jak bylo upřesněno v soudním usnesení, obsah pořadů těchto televizí, prý, “neodpovídá ukrajinské a evropské legislativě” a proto nemohou být vysílány na Ukrajině. Kdo máte satelit a tyto stanice sledujete, jistě kroutíte nevěřícně hlavou.

Tak nám zbývá otázka. Co myslíte, kdy na Ukrajině chunta zakáže internet a srocování více než tří lidí, aby se zabránilo podvracení a šeptandě?