Ukrajina a Evropa: Začíná opona lží padat?

14. 8. 2014 / Andrej Feďašin / zdroj
Správa vysokého komisaře OSN pro lidská práva přiznala poprvé od začátku kárné operace Kyjeva na východě země hrozivý růst počtu obětí mezi ukrajinskými civilisty.
Pouze za dva poslední týdny se počet mrtvých, podle zprávy OSN, téměř zdvojnásobil a překročil 2 tisíce. 


Před týdnem zavítal na Ukrajinu šéf evropského byra Správy OSN pro záležitosti běženců Vincent Cochtel. Prohlásil, že „nebyl připraven na to, co spatřil na východě Ukrajiny.“ Opona lží a dezinformací Kyjeva a jeho washingtonských sponzorů ohledně ukrajinských událostí začíná postupně padat.
V evropských listech se objevují články, které nebyly možné ještě přede dvěma nebo třemi měsíci. 


Dlouhé měsíce, píše britský list The Daily Telegraph, Západ démonizoval prezidenta Putina včetně s pomocí takových postav jako britský princ Charles a Hillary Clintonová, kteří ho přirovnali k Hitleru. A přitom neměli žádnou představu o tom, že celá krize byla způsobena provokačními pokusy o pohlcení Ukrajiny EU. Jakoby nikdo si nemohl představit, že Moskva nenechá bez odpovědi pokus o pohlcení kolébky ruské identity a její zatažení do bruselské říše. Spolu s jediným teplým hlubokým přístavem RF na Krymu, který měla dostat NATO. 


Stále častěji znějí v elektronických médiích hlasy expertů, které na vrcholu „bezohledné lásky“ ke Kyjevu do rozhlasu a televize nepouštěli. Dnes jim poskytují možnost otevřeně vyslovit svoje mínění o kárné operaci a o havárii malajsijského Boeingu na východě Ukrajiny. 


Jsem zvyklý interpretovat fakta, ale nikoli chýry a dezinformace. Kdežto nám podstrkují závěry, aniž by předložili fakta, řekl čestný doktor Princetonské a Newyorské univerzity, známý americký historik Steven Cohen. Každý policejní detektiv vám řekne, že v jakémkoli zločinu je hlavní zjistit motivaci, připomněl historik: 


– Jediní lidé nebo struktury, jež měli motiv pro sestřelení letadla, jsou ti, kdo potřebují obrátit proti někomu světové veřejné mínění. Nebyla-li to tragická náhoda, bylo-li to učiněno záměrně, pak jediný, kdo měl motiv, je Kyjev. 


Steven Cohen je přesvědčen, že lidstvo stojí před hranicí, za kterou může začít reálná válka. Pouze USA jsou s to přinutit Kyjev, aby přestal s bombardováním východu své země a zahájil jednání: 


– Cituji prohlášení Pentagonu v Kongresu učiněné minulý týden: „USA mají poradce integrované do ukrajinského ministerstva obrany.“ Což znamená, že řídíme tuto válku. Kyjev nemá peníze. Nemá příslušné zbraně a zkušenosti, kromě těch, co zbyly po SSSR. Znamená to, že spolu s NATO vedeme tuto válku. 


Co se týče protiruských ekonomických sankcí vnucených Evropě, experti mají za to, že „poslušnost“ Bruselu uškodí zemím EU více než Moskvě.