EU vrhá stamilióny vašich peněz na to, aby vám udržela uměle vysoké ceny potravin

21. 8. 2014 / Miroslva Pavlíček / zdroj
Evropská unie používá stovky milionů liber veřejných peněz, aby na celém kontinentě udržela uměle vysoké ceny potravin – čímž britští daňoví poplatníci financují tento krok, který znamená, že spotřebitelé v podstatě za potraviny platí třikrát.

Počátkem tohoto měsíce Breitbart London referoval, že v reakci na sankce uvalené na Rusko, přistupuje tato země k zákazu dovozu potravinářského zboží ze zemí Evropské unie, čímž poškodí zemědělce celého kontinentu.

Embargo vstoupilo v platnost počátkem srpna a přišlo v reakci na série zmrazování aktiv a sankcí uplatněných Evropskou unií na Rusko, které přišly jako protest proti jeho akcím na Ukrajině.

EuObserver teď referuje, že peníze vybrané z členských států EU pomocí zdanění a půjček se budou vyplácet pěstitelům rajčat, mrkve, zelí, paprik, květáku, okurek a nakládaček, hub, jablek, hrušek, červeného ovoce, hroznového vína a kiwi.

Evopská komise se rozhodla k této akci, jelikož farmáři z EU nejsou schopni si nalézt pro tohle rychle kazivé zboží alternativní trhy. Místo aby umožnila, aby toto ovoce a zelenina zaplavilo evropský trh ku prospěchu běžných spotřebitelů (ceny by spadly), tak bude Evropská komise dotovat vyhození těchto potravin, což udrží ceny uměle nahoře a zachová to ziskovou marži výrobců.

100 milionů liber finanční injekce je jen posledním opatřením na podporu EU pro farmáře postižené politickými rozhodnutími tohoto bloku s tím, že 24 milionů liber už bylo oznámeno jen pro pěstitele broskví a nektarinek. I mnoho dalších potravin zahrnutých do embarga včetně masa, mléka a ryb bude teprve Evropská komise zvažovat během několika svých schůzí, k nimž dojde během tohoto měsíce, aby rozhodla, zda i pro ně je zapotřebí podpory.

Komise vyčlenila na řešení problémů, jako jsou tyto, 335 milionů liber, z nichž byla prozatím umístěna téměř polovina, aniž by se přihlíželo k tomu, že to přinese dražší masné a mlékárenské výrobky, takže skutečné celkové náklady by mohly vyletět vysoko za tento rozpočet.

Jelikož je tohoto fondu používáno na podporu producentů potravin, tak spotřebitelé v podstatě platí za potraviny třikrát; jednou když zaplatí tržní cenu za ovoce a zeleninu, pak ještě prémii za uměle navýšenou cenu, a nakonec ještě dotaci tohoto umělého navyšování cen přes daně.