Forbes: Západ vydává chtěný kolaps ruské ekonomiky za skutečný

20. 8. 2014    zdroj
Západní politici, kteří se domnívají, že sankce proti Rusku budou mít na jeho hospodářství okamžitý negativní vliv, se velmi mýlí, píše časopis Forbes. Pro mnoho západních politiků a expertů je pohodlné si myslet, že ruská ekonomika je “na pokraji zhroucení”, ačkoli ve skutečnosti to tak vůbec není, míní komentátor Forbesu Mark Adomanis.


Podle mnoha západních politiků, politologů a novinářů je Rusko “odsouzeno” kvůli sankcím, uvaleným proti němu EU a USA. Mnozí na Západě, zejména americký prezident Barack Obama, se domnívají, že Rusko “nic neprodukuje,” nepodporuje podnikání a obecně je pro život neatraktivní, ale je značný rozdíl mezi přáním Západu svrhnout ruskou ekonomiku a jeho skutečným kolapsem, píše komentátor časopisu Forbes.

Podle Marka Adomanise jsou jakékoli západní strategie, založené na předpokladu, že se ruská ekonomika zhroutí v blízké budoucnosti, odsouzeny k nezdaru. Ruské ekonomické ukazatele poslední doby nejsou skvělé, ale nejsou také neúspěšné; ekonomika jako celek roste.

Tempo růstu ruské ekonomiky se ve druhém čtvrtletí zpomalilo na roční bázi o 0,8 proti 0,9 procenta v prvním čtvrtletí. Plánovaný růst HDP ve výši 0,5 procenta také není impozantní, nicméně není žádný důvod se domnívat, že se ruská ekonomika zhroutí a vyvolá sociální nepokoje, říká dopisovatel Forbesu.

Přes všechny překážky se ruská ekonomika stále rozvíjí, i když pomalu. Jak poznamenal Mark Adomanis, většina světových ekonomů je přesvědčena, že důsledky sankcí ne tak brzy ovlivní hospodářský rozvoj Ruské federace, a navíc není jasné, jak přesně.

přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová