Francouzští zemědělci o protisankcích: Putin dosáhl svého cíle

11. 8. 2014    zdroj
Moskva, 11. srpna – RIA Novosti. Pokud chtěl Putin zasáhnout cíl, pak se mu to podle šéfa Odborového svazu zemědělských podniků (FNSEA) Xaviera Boehlena podařilo, protože nic lepšího, než si vybrat pro sankce potraviny rychle podléhající zkáze, nemohl udělat, píšou noviny Temps.


Odborový předák se domnívá, že ruské sankce způsobí “přímý úder francouzskému ovoci, zelenině, vepřovému masu a mléčným výrobkům”. Na konci minulého týdne, podle jeho sdělení, dokonce požádal o setkání s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem, aby ho přesvědčil k ovlivnění Evropské komise a WTO.

Souhlasí s ním ve vidění situace i prezident francouzské Federace producentů ovoce Luc Barbier. Podle něj spočívá hlavní problém v tom, že “zemědělci se obávají přebytku na evropském trhu”. Říká, že konflikt na Ukrajině již ovlivnil odvětví rybího průmyslu a producenty citrusových plodů ze Španělska, Itálie, Řecka a Francie. Vývozcům rajčat hrozí stejný osud.

přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Podle údajů Eurostatu, je Rusko nyní co do spotřeby evropské zemědělské produkce na druhém místě po Spojených státech. To představuje 10% evropského a 8% (asi 1 miliarda eur) francouzského exportu…