Grozny – test vašeho myšlenkového stereotypu

Petr Ďoubalík, 19.8. 2014, zdroj Youtube             

Zavřete oči a řekněte “Čečna, Grozny” a zapamatujte si, co se vám vybavilo. Pak mrkněte na video. Možná zjistíte, tak jako já, že žijete v zajetí myšlenkových stereotypů a zafixovaných představ, které se naše osvětová média rozhodně nesnaží nabourat. 

Přiznám se, že jsem při sledování 3,5 minutového videa Čečensko Grozny vypouštěl různé povzdechy, sám nad sebou. Jak málo toho vím, jak malý mám rozhled. Jak jsem ustrnul. Jak málo se toho dovídám o některých koutech světa… Jak zkreslené mám představy právě o Čecensku. A proč? Kratičkým prezentačním videem provází prezident Ramzan Kadyrov a já nevím skoro nic – o něm, o jeho otci, o celé té nedávné válce… Vždyť u nás je Kadyrov za netvora a straší se jím malé děti (nebo dospěláci?)! Vždyť bojoval proti Rusku a teď je s Putinem kamarád, jak je to možné? Proč o tom nic nevím? Hlavní ulice v Grozném dnes z půlky nese název Kadyrova a z půlky Putinova. To jsou věci!
Video jsem našel před půl rokem. Od té doby jsem se kousek posunul a Ramzana Kadyrova poslouchal pozorně v mnoha vystoupeních, v mnoha dlouhých diskusních pořadech. Tu nepříjemnou otázku: “jak je možné s někým bojovat a pak se přátelit”, dostává snad pokaždé. Jestli vás odpověď zajímá, doporučuji pořad “Železné dámy”, kde je zvykem pokládat jen nepříjemné otázky a tak jich tam Kadyrov dostal nepočítaně. Můj pocit? Kadyrov – Putin, to je návod na nalézání řešení, spolupráce místo války, smíření nesmiřitelného. Jednou z “železných” moderátorek pořadu je Tina Kandelaki, do té doby jsem ji také neznal. Dnes ji řadím mezi nejzajímavějších 10 žen mého života, ale o ní jindy. Železné dámy s Kadyrovem jsou zde a jestli zatoužíte o dnešním Čečensku vědět víc, pak doporučuji příslušný díl z výborného seriálu Orjol i Réška (Panna nebo orel), zde
Tina Kandelaki
zjednodušený překlad řeči Kadyrova:
Vše se u nás rozvíjí, včetně turismu, lázeňství, sanatorií. Máme krásné hory, místa, kde je sníh a jinde je podzim nebo léto. Dali jsme dohromady republiku, vládu, rozvíjíme ekonomiku, každý den otevíráme nové objekty, továrny, jen letos 7-8 tisíc nových pracovních míst, postavili jsme teď 10 bezvadných stadionů, věřím, že Čečensko bude pro každého zajímavé, budou přijíždět lidé na mezinárodní fóra – ekonomická, kulturní, sportovní, chceme být jedním z nejpříjemnějších regionů Ruska. Jsem hrdý na naše tradice, víru, kulturu, svého času jsme to vše ztratili a dostali náhradou terorismus a extremismus. Jsem hrdý syn svého národa.
 
Problémů není nikdy dost (ani v Grozném)