Nespravedlivá válka

19. 8. 2014 /  Oles Buzina /  zdroj
Současná vláda ustanovená Majdanem se nám snaží namluvit, že vše, co probíhá v Donbasu, je válka s Ruskem. Mám otázku na propagátory: proč tedy bojovníci 72. brigády utekli před hrůzami války do Ruska a nikdo je tam nepostřílel a neumístil do koncentračních táborů? Naopak, poslali zpět na Ukrajinu všechny, kdo chtěl.

Proč dokonce ti nejzapálenější stoupenci Majdanu, při návštěvě Krymu, který ukrajinská vláda nazývá „okupovaným územím“, zaznamenávají radost z „okupace“ drtivé většiny místních obyvatel? Pochopit tenhle úkaz naši evropsky orientovaní myslitelé nemohou. Ale poznamenávají, mimo jiné i na stránkách „Dnes“, že na Krymu se lidé radují z oddělení od Ukrajiny a vyvěšují portréty Putina. To je přece fakt! Žádá si vysvětlení.

Já mám odpověď: jednoduše v roce 1954 se Krymu nikdo nezeptal, jestli chce být v Ukrajinské SSR. A nyní Krymčané uskutečnili svůj sen – vrátili se do Ruska. Ke svým. Také je těší, že Porošenko a Kličko odteď nemají možnost ostřelovat Sevastopol a Simferopol z dělostřeleckých zbraní podobně jako Doněck a Lugansk skrývajíc tenhle zločin proti vlastnímu národu pod zkratkou ATO.

Třebaže tihle lidé už nechtějí žít v jedné zemi s milovníky majdanů, třebaže tyto lidi přezíravě nazýváte „downbasy“ (pozn. down jako Downův syndrom) a „mandelinkami“, ale proč do nich bušit z děl? Pro co zabíjet? Kvůli celistvosti Ukrajiny? Tahle celistvost už nebude.

Celistvost byla rozšlapána převratem na Majdanu a svržením možná vámi nenáviděného, ale přeci jen zákonného prezidenta, za kterého v roce 2010 hlasovala většina voličů. Co byste řekli, kdyby Janukovič začal ostřelovat Lvov a Ternopol z 122milimetrových houfnic, jak to dělá onen „milý“ prezident-bomboniér Porošenko s Donbasem?

Já píšu pravdu. Říkat pravdu je lehké a příjemné. Jsem jen spisovatel. Žádný terorista. Žádný povstalec. Kromě pravdivého slova nemám žádnou zbraň. Tohle je občanská válka. NESPRAVEDLIVÁ. Nepovede se vám ji vyhrát ani s pomocí Satana.