Hra o velkou ukrajinskou lež vstupuje do finále

25. 8. 2014 / Radim Valenčík / zdroj
Před třemi dny (16.8.) proběhla na FB výměna názorů týkající se dění v tomto týdnu, ze které vybírám:
Josef Šlerka: Zkusil bych si takovou predikci: v pristich tydnech nas ceka pomerne vic clanku, komentaru a statusu o tom, ze demokracie je super, ale jeji vyvoz je priznakem imperalismus (mozna trochu jemneji receno).
Radim Valenčík: Já bych měl jiný typ: Příští týden nás čeká systematické znedůvěryhodňování všech informačních zdrojů. Mediální konzument by měl nabýt dojmu: Všichni lžou, nikomu se nedá věřit, všichni jsou stejní darebáci a lháři. A do takto připravené situace jako blesk sjede nějaká hodně velká lumpárna. (Svrbí mě skalp.). Obávám se, že to bude ještě něco drsnějšího, než jsem předpokládal před pár dny:

http://radimvalencik.pise.cz/1561-obavam-se-ze-se-pripravuje-velke-svinstvo.html

Josef Šlerka: “Příští týden nás čeká systematické znedůvěryhodňování všech informačních zdrojů.” no, to je imho strategie od uplne zacatku, jen se malinko neshodnem ci.

Celá diskuse je zde: https://www.facebook.com/josef.slerka/posts/10152680623993156?comment_id=10152683869598156&offset=0&total_comments=23¬if_t=feed_comment_reply

Dnes jsem k tomu dodal:

Momentálně jsme svědky pokusu o úplnou destrukci důvěryhodnosti všech informačních zdrojů – včetně a především těch, které si platíme. Zjevná snaha, aby mediální konzument přestal věřit čemukoli a nechal se ještě snadněji zmanipulovat. Takže rozum do hrsti, vytrvalost – jinak nás opravdu vtáhnout do přímé účasti na válce. Zde je jeden z dokladů toho, kam v uplynulých dnech byla schopna veřejnoprávní media zajít: http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-okoli/rusky-humanitarni-trhak-a-bajky-o-rozstrilenem-konvoji_315695.html#.U_LzeMdIu7x

Odkazy na FB uvádím zejména proto, aby upřesnil, co mám na mysli. Tak především mně jde o “naše” média, tj. především veřejnoprávní média ČR, která si povinně platíme. O tom, že informují účelově, tendenčně, tj. že si neplní svou funkci objektivního a vyváženého informování veřejnosti, v tomto případě nejde. Používání dvojího metru, zamlčování důležitých informací, využívání různých psychologických efektů apod. – s tím už se setkáváme dlouhou dobu. To, co mám na mysli, je “vyšší fáze” manipulace, která se vyznačuje:

– Přebíráním zpráv, které jsou neověřeny, kdy prezentace těchto zpráv jen v náznacích obsahuje zmínku o tom, že tyto zprávy nejsou dostatečně ověřeny, které si běžný konzument nepovšimne.

– Ignorováním povinnosti uvedení nepravd na pravou míru – následně, když je pravdivost zprávy vyvrácena, se již nepovažuje za nutné o tom veřejnost informovat.

– Tím, že těmito – v podstatě nepravdivými zprávami – jsou veřejná média zahlcována ne-li přehlcována.

– Tím, že na základě nich se účelově vyrábí fiktivní realita: Nepravdivé informace jsou obsáhle komentovány, vyjadřují se k nim “odborníci”, vedou se o nich diskuse, jako kdyby tyto informace byly pravdivé.

Dochází tak k velmi nebezpečnému zhroucení důvěry ve veřejnoprávní informační zdroje. Apelovat na zlepšení situace asi nemá smysl. Rozčilovat se tím méně. Podle mě to chce:

– Pochopit význam vlastní odpovědnosti za uchování schopnosti “nenaletět”, střízlivě analyzovat situaci – doba je opravdu vážná, každý, kdo si uchová tuto schopnost zvyšuje šance na to, že nedojde k nejhoršímu.

– Učit se z toho, co se odehrává. Není sice příjemné uvědomovat si, že svět je mnohem horší, než jsme si mysleli, že jsme mnohem více bezbranní vůči zlu, než jsme si mysleli, přesto však bychom měli dorůst do úrovně pochopení toho, o co jde.

– Projevit vytrvalost v úsilí dobrat se pochopení současné reality a způsobu, jak v rámci možností zvrátit vývoj.

– Zachovat klid, nepanikařit, nezatrpknout, nenechat se znechutit, nepropadnou pocitu bezmocnosti.

– Mít trpělivost k těm, kteří realitu vidí jinak. Někteří z nich nemusí být beznadějné případy. Některým dojde to, jaká hra se s nimi hraje, třeba jako té “funkcionářce” ve slavné Sexmisi, když se dostanou do konfrontace s projevy velké a systematické lži, která se dříve nebo později, s většími nebo menšími ztrátami pro nás zhroutí.

– Poskytovat si vzájemnou podporu, pokud jde o ty, kteří se nenechali vtáhnout do současné hry, kteří mají ještě schopnost nadhledu a kritického hodnocení situace.

– Učit se vzájemně od sebe -tj. nejen si poskytovat podporu, ale snažit se vzájemně obohacovat tak, abychom se více dobrali pochopení toho, co se vlastně děje. V tomto poznání je naše síla.

– Odmítnou vulgarity, jednostranné fandovství spojené s představou o možnosti silového řešení současných problémů, dělání si iluzí o čemkoli a komukoli.

Určitě jsem na něco zapomněl a budu rád, když mě někdo další doplní.
Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/1575-hra-o-velkou-ukrajinskou-lez-vstupuje-do-finale.html