Humanitární konvoj z Ruska na východní Ukrajinu. Geniální Putinův plán? Zabrání válce?


14. 8. 2014 / zdroj

Hned dvakrát zaznělo ve středečním vydání Událostí komentářů, že vypravení 280 kamionů humanitární pomoci z Ruska na východní Ukrajinu je Putinovým geniálním tahem. Poprvé to zmínil zpravodaj České televize v Rusku Miroslav Karas, podruhé šéfredaktorka týdeníku Pražský telegraf Natalia Sudlianková. Dalším účastníkem diskuse byl proamerickými názory známý publicista Jefim Fištejn.

Nejprve celou situaci s humanitárním konvojem shrnul zpravodaj ČT v Moskvě Miroslav Karas. Podle něj by se vypravení konvoje dalo chápat jako geniální tah, kdy Moskva bez konzultace s kýmkoliv vypravila 280 nákladních aut plných humanitární pomoci.

„Běžní Rusové to chápou jako důvod k  hrdosti, že jen oni jsou schopni pomáhat trpícím,“ uvedl zpravodaj s  tím, že ruská média informují v tom smyslu, že na východě Ukrajiny je teď vrchol humanitární krize.

Putin má ve čtvrtek na Krymu přednést zásadní a ostrý projev

Pozornost se ale nyní zaměřuje na Krym, kam se na nadcházející dva dny přesunula politická elita Ruska – prezident, vláda i parlament. Hlavní zájem ale bude ve čtvrtek směrovat na projev ruského prezidenta Vladimira Putina. Obsahjeho projevu není známý, ale z toho, co proniklo na veřejnost, má být velmi ostrý a zásadní. Týkat se má Krymu, a pochopitelně situaci s  konvojem humanitární pomoci.

Závěrem svého vstupu Karas uvedl, že byl zveřejněn nový průzkum, podle kterého by dnes, pokud by byly v  Rusku prezidentské volby, tak 82% voličů by volilo Putina.

Okolo konvoje je spousta tajemna

Na téma humanitárního ruského konvoje se v diskusi střetla Sudlianková s  Fištejnem. Neshodli se téměř na ničem, v jednu chvíli dokonce v diskusi zaznělo, že snad každý z nich získává informace o dění na Ukrajině ze zcela jiných serverů.

Fištejn zmínil, že okolo konvoje je spousta tajemna. „Ruský ministr zahraničí říká, že celá věc byla dojednána s Kyjevem, ten to popírá. Červený kříž by převzal záštitu nad konvojem, kdyby věděl, co veze,“ podotkl Fištejn.

Zbývají možná už jen dny, aby se zabránilo válce

S tím Sudlianková nesouhlasila, celý konvoj byl prý projednán v OSN. Obsah kamionů také není tajný. „Je tam mouka, cukr.“Sudlianková také uvedla, že vypravení konvoje je od Putina geniální tah, protože tak ukázal, že lidem na východní Ukrajině pomáhá jen Rusko. Sudlianková závěrem uvedla, že se nacházíme v situaci, kdy zbývají k zastavení nebezpečného vývoje měsíce nebo dny. Připomněla, že už teď žijeme v  informační a obchodní válce. Další eskalace konfliktu může přinést jeho horkou fázi.

Fištejn vyjádřil naději, že Putinův projev nebude iracionální, jako byl na jaře, kdy naznačil, že by se Rusko mohlo rozšířit až po zónu od Oděsy po Charkov. „Nemyslím si, že by šel do krajnosti a vyhlásil válku celému civilizovanému světu,“ poznamenal s  tím, že Putin bude nejspíš chtít z celé situace nějak „kulantně“ vybruslit. Je třeba si totiž uvědomit, že Putin je v Rusku pod silným tlakem, aby přistoupil ve věci ukrajinské krize k tvrdším krokům.