Hysterie Ebola“: utajená operace v hypnotizovaném světě. Zájmy velkých firem a místních vlád se protínají: Kašlat na lidi. Co o smrtící horečce nemáme vědět?

13.8.2014 / zdroj 
John Rappoport přináší originální pohled na hysterii kolem „západoafrického viru“, který bude mít nejspíše jiné jméno než ebola, a vybízí nás k myšlení v souvislostech. Ukažte lidem nějakého bacila nebo virus, vysvětlete jim, co dělá, a hned budou lidé pochodovat pěkně v řadě. Kapitulují. Uvěří. Ve skutečnosti nevědí ani o viru, ani o situaci vůbec nic. Přesto věří.


 

Vítězství marketingu nad Afrikou

Masívní marketingová kampaň má jediný účel: přimět lidi uvěřit historce o viru eboly, zabijákovi, který může udeřit kdykoli a kterým se můžou nakazit při sebemenším kontaktu. Je to zatím pořádný trhák. Lidé se mohou poslušně přetrhnout, aby si sami vyvolali co největší záchvaty hysterie.

Za všechno může ten ohavný virus. Démon. Podlý útočník. „Pozor na netopýry! Guinea vydává varování před lovem v buši a ebola se šíří“. A všichni náhle zapomenou na všechno ostatní. Jediným nepřítelem je „zlý bacil“.

Což většině publika zabere tolik myšlenkové kapacity, že už nezbývá na to hlavní: ptát se po momentální situaci v Libérii, Sieře Leone a Guinei. Třech zemích, které mají – kromě momentální epidemie – společné dvě věci: bídu a nemoci. Obé je denním chlebem drtivé většiny obyvatelstva. Místní vládnoucí vrstvy se drží tradičního zlatého pravidla: kašlou na vlastní občany.

Skutečný problém

Nikdo se nepokouší vyčistit kontaminované zdroje pitné vody. Nikdo se nepokouší vrátit zemi rolníkům, kteří by mohli pěstovat potraviny. Je to totiž především výživa, která by umožnila uzdravit místní populaci. Nikdo neřeší situaci v přelidněných slumech měst. Nikdo se nepokouší zavést základní hygienické normy. A už vůbec nikdo neučí lidi, jak posílit vlastní imunitu, aby jejich organismy byly schopné bránit se různým nemocem. Samozřejmě – nikdo totiž nijak zvlášť netouží po tom, aby se tamní populace uzdravila. Pak by ji mohlo napadnout svrhnout jak lokální vládu, tak zahraniční korporátní vládce, kteří stojí v pozadí té bídy a intenzivně vysávají ze západoafrických zemí všechno cenné, co v nich ještě je.

Jenže nějak situaci popsat musíte. Tak přišli s báječnou „krycí akcí“. Jmenuje se virus. Za něj samozřejmě „vládci“ vůbec nemohou.

Démon zvaný ebola

Za všechno prostě může ten ohavný virus. Démon. Podlý útočník. (Stačí si přečíst titulky novin a zpravodajských agentur: třeba Reuters hlásá: Pozor na netopýry! Guinea vydává varování před lovem v buši a ebola se šíří“). A všichni náhle zapomenou na všechno ostatní. Jediným nepřítelem je „zlý bacil“.

Na co se to zapomíná? Například na zajímavou nedávnou studii pěti nemocnic a patnácti lékáren, která konstatuje, že se v zemi hanebným způsobem nadužívá určitých betalaktamových antibiotik. Drogy jsou vysoce toxické. Vedlejší účinek? Zvýšená krvácivost. Čili slavný „ebolový efekt“, vytrubovaný do světa všemi médii.

Další věc, která zaniká v současném řevu, je fakt, že chemické koncerny vyvážejí do Afriky zakázané pesticidy. Vedlejší účinek těchto sloučenin? Správně. Střevní krvácení.

Kostlivci ve skříni

Ale to nikoho nezajímá. Ani fakt, že už minimálně desítky let je vedoucí příčinou úmrtí v afrických statistikách závažné průjmové onemocnění. Smrt nastává po dehydrataci, která tělo zbaví elektrolytů nezbytných k jeho fungování. Každý rozumný doktor v takovém případě především organismus rehydruje. Kupodivu je ale hlavním zájmem „bojovníků“ s těmito chorobami nacpat pacienta antibiotiky a zabít „bacila“. Antibiotika ovšem pozabíjejí v jeho trávicím traktu všechno, včetně „hodných“ baktérií, což „oběť“ zbaví možnosti vstřebávat i to málo živin, které by v sobě jinak udržela. A zemře. Vedlejším účinkem léčby antibiotiky ostatně může být i vnitřní krvácení.

Ale ne, takovou věc nikdo nesmí ani vyslovit. Může za to ebola. „Velký zlý virus.“ Hlavně nikomu neříkejte, že vakcíny proti adenovirům, které jsou užívány v Guineji i Libérii, epicentru eboly, mají podle serveru vaccines.gov následující nežádoucí účinky: krev v moči a stolici, průjem. Ale to určitě není pravda. Krvácivá onemocnění přece způsobuje jedině ebola. Samozřejmě.

Ať žije virus!

Reportér Charles Yates odhalil v Libérii skandál, v jehož centru je gumovníková plantáž společnosti Firestone Rubber Plantation. Ve zkratce: Byly tu do vody vypouštěny ve velkém toxické chemikálie. Výsledkem byla otrávená voda a kožní a střevní problémy. Podivuhodně podobné „vyrážce“ a průjmu, které jsou jedním ze symptomů eboly.

Dalším báječným podnikem, sídlícím v Libérii, je závod, v němž se do lahví plní Coca-Cola. Z něj uniká jakýsi „černý hnus“ do okolní přírody. Zabíjí zvířata. Doufejme, že jenom.

Chronická podvýživa a hlad – problémy, které neustále sužují Libérii, Sierru Leone i Guineu – jsou (i celosvětově) hlavní příčinou úbytku T-lymfocytů. Ty hrají jednu z hlavních rolí ve fungování imunitního systému. Když ten nefunguje, každý virus, který k vám přiteče vodovodním potrubím, vás zabije. Ale o tom se také nedozvíme nic.

Za všechno může ebola. Hlavně ať naše korporátní zájmy vzkvétají.

zdroj