Indie udeřila proti globální hegemonii USA podtržením globální obchodní dohody, čímž vrhá na budoucnost WTO pochybnosti

2. 8. 2014 New World Order Opposition
Včera jsme hlásili, že s tím, jak je Rusko-čínská osa už pevně zabezpečena, tak je tu spěch zajistit si alianci s poslední kritickou eurasijskou mocností, s Indií. Bylo to tady, kde Rusko přikročilo k prvnímu symbolickému kroku, když během tohoto týdne jeho centrální banka oznámila, že zahájila jednání o používání národních měn při finančním vyrovnávání, což je proces, který bude nakonec kulminovat odstraněním US měny z bilaterálních finančních vyrovnání.
Rusko není první národ, který ocenil klíčovou důležitost Indie při uzavírání snad té nejdůležitější geopolitické osy 21. století – jak už jsme referovali i Japonsko spěchá, aby našlo přirozenou protiváhu k Číně, vztahy s níž prodělaly regresi zpátky na úroveň II. světové války, a je také celé žhavé a rozběhlé k námluvám s Indií. „Japonci se potýkají v Číně s velkými politickými problémy,“ řekl v telefonickém interview Kondapalli. „Japonské firmy tedy teď hledají, jak se přesunout do jiných zemí. Poohlíží se tedy po Indii.“

Samozřejmě, že pro Indii je problém s japonskou aliancí, že ta by rovněž s sebou v závěsu nesla US, zemi, která se pro insolventní a demograficky se hroutící Japonsko stala podporou jediné a poslední záchrany, a to tudíž proto pálí mosty jak k Rusku, tak k Číně. Vynořuje se tedy otázka, přijme Indie US-japonskou osu spolu s opuštěním svých přirozeně se rozvíjejících trhů a spojenců z BRICS Ruska a Číny?

My teď už máme jasnou odpověď a tou je rozhodné ne, protože Indie manévrem, který je posledním úderem do tváře teď už na všech stranách ve švech praskající US globální hegemonie, dnes odmítla podepsat kriticky důležitou globální obchodní dohodu. Konkrétně nevyřešené požadavky Indie vedly ke kolapsu první větší reformy globálního obchodního paktu za dvě desetiletí. Ministři WTO se už loni v prosinci na Bali v Indonésii dohodli na globální reformě celních procedur známé jako „obchodní usnadnění“, nebyli ale schopni překonat indické námitky z poslední minuty a dostat je do knihy předpisů WTO do uzávěrky 31. července.

Generální ředitel WTO Roberto Azevedo řekl právě před dvěma hodinami obchodním diplomatům v Ženevě před tím, než o půlnoci vypršel poslední termín: „Nebyli jsme schopni najít řešení, které by nám umožnilo překlenout tento rozestup.“

Reuters hlásí, že většina diplomatů očekávala, že tento pakt bude tento týden orazítkovaný, což by znamenalo unikátní úspěch v 19-leté historii WTO, který by podle některých odhadů přidal ke světové ekonomice $1 bilion a 21 milionů pracovních míst.

Ukázalo se, že Indie je šťastná, že mohla globalisty zklamat: diplomaté byli šokováni, když Indie odhalila své veto a tímto neúspěchem z jedenácté hodiny si vysloužila těžkou kritiku stejně jako hořekování nad budoucností této organizace a multilaterálního systému, který tímto podpírá.

„Austrálie je hluboce zklamaná, že nebylo možno dodržet konečný termín. Tento neúspěch je těžká rána důvěře v WTO, která byla obnovena na Bali, že bude schopné poskytnout nějaký vyjednaný výsledek,“ řekl v pátek australských ministr obchodu Andrew Robb. „Tento výsledek nemá vítěze – přinejmenším jimi nejsou všichni ti v rozvojových zemích, kteří by z toho mohli spatřit největší zisky.“

Indické zatvrzelé odmítání podvolit se požadavkům US asi přineslo šokující krach pro WTO jako hlavní kanál mezinárodního obchodu, a zasadilo knokautový úder budoucnosti bezbřehé globalizace, ze které, jak dobře víme, měly v posledních 50 letech v první řadě a především prospěch zejména US.

Zlomené a dluhy monetizující Japonsko, které jak bylo uvedeno před tím, prahlo po příležitosti, stát se Indii nejlepším přítelem, bylo tímto zavržením přímo ohromené: „Japonský činitel obeznámený se situací řekl, že spolu s tím, jak Tokio znovu poskytlo ujištění o svém závazku udržovat a posilovat systém vzájemného obchodu, tak bylo i frustrováno, že tak malá skupinka zemí hatí převažující konsensus. „Budoucnost kola z Doha včetně balíčku z Bali je v této fázi nejasná,“ řekl.

Další šli až tak daleko, že navrhovali vyloučení Indie:

Některé národy, včetně Spojených států, Evropské unie, Austrálie, Japonska a Norska vždy diskutovaly o plány na vyloučení Indie z této dohody a ražení cesty vpřed, řekli činitelé zapojení do těchto rozhovorů.

Avšak takovýto krok by mohl také jasně ukazovat, že ten velký globalizační experiment se chýlí ke konci: „Novozélandský ministr zámořského obchodu Tim Groser řekl Reuters, že kolem těchto vyjednávání „bylo až příliš velké drama“ a dodal, že jakékoliv povídání o vyloučení Indie je „naivní“ a kontraproduktivní. „Indie je druhou největší zemí podle obyvatelstva, a je životně důležitou součástí světové ekonomiky a bude se stávat jedině ještě důležitější. Idea o vylučování Indie je směšná.“ … „Nechci být k Indům příliš kritický. Musíme to zkoušet a hýbat s tím společně a na konci dne dojde k produktivnímu přibalení Indie do této bedny,“ dodal.

A ano, i se smrtí WTO si už někteří pohrávají jako se vzdálenou možností:

Ten krach dohody by mohl prostě signalizovat pohyb směrem pryč od dohody jako jediného monolitického podniku, který byl pro tento orgán příznačný po desítky let, řekl Reuters Peter Gallagher, expert na volný obchod a WTO na University of Adelaide.

„Myslím, že je určitě předčasné mluvit o smrti WTO. Doufám, že jsme se dostali do bodu, kdy bude muset do vyjednávacích procedur vstoupit i trocha realismu,“ řekl.

Ale zemí, která tím byla nejvíce traumatizována, byla ta, která nebyla nikdy před tím zvyklá na to, aby dostávala odpovědi ne od nějakých „ošuntělých zapadákovů z rozvojového světa“, tedy Spojené státy, a osobou, která tím byla nejvíce pokořena, nebyl nikdo jiný než John Kerry.

„US ministr zahraničí John Kerry v pátek řekl ministerskému předsedovi Narendovi Modimu, že indické odmítnutí podepsat globální obchodní dohodu vyslalo špatný signál a naléhal na New Delhi, aby pracovalo na nejrychlejším možném vyřešení této rozepře.“ „Neúspěch při podepsání Dohody o ulehčení obchodu vyslal matoucí signál a podryl i samotnou image jakou se ministerský předseda Modi snaží o Indii vysílat,“ řekl reportérům činitel ministerstva zahraničí po Kerryho schůzce s Modim.

Špatný signál to byl spíš asi pro Johna Kerryho, ze kterého je teď před světem „diplomatický“ šašek pro výsměch všem a člověk, který spolu s Hillary Clinton (a US presidentem) udělal za posledních 5 let z US globálního vlivu naprosto směšnou šaškárnu. Ale možná je to ten správný signál pro Čínu a samozřejmě pro Rusko.