Nejvyšší Rada Ukrajany zavádí soudy v nepřítomnosti a konfiskace majetku neloajálních občanů

15. 8. 2014 / zdroj

Kyjev 14. srpna (Navigator, Michail Rjabov) – Nejvyšší ukrajinskou Radou byl v prvním čtení přijat návrh zákona, který by umožnil soudit občany obviněné ze zločinů proti ukrajinského státu v nepřítomnosti a zabavit jim jejich majetek. 

Ministr spravedlnosti Pavel Petrenko řekl, že zákon, především dovoluje soudit okolí Viktora Janukoviče, které “financuje teroristy”.

“Soudy mohou trestat a zabavovat peníze … stovky miliard hřiven do státního rozpočtu,” – ujistil tento činovník.

Podle něj soud v nepřítomnosti “plně odpovídá evropským standardům” a existuje v Německu, Dánsku, Francii atd.

Mluvčí Oleksandra Turčinova vyzval třikrát poslance, aby dali návrh zákona na pořad jednání, první dva pokusy byly neúspěšné. “Chodíte si po sále, místo toho, abyste hlasovali! Mykolo, koukej volit! ” křičel na poslance Turčinov.

Přijmout zákon okamžitě jako celek nebylo možné. Poslanci rozhodli, že dokument by měli posoudit a rozhodnout, zda ho pustí do druhého čtení.

Jak uvádí server “Navigator”, bývalý generální prokurátor Svjatoslav Piskun je přesvědčen, že zákon může udeřit na obyčejné občany.

“V současné době je náš soudní systém je v takovém stavu, že pokud dovolíme soudit lidi v nepřítomnosti, začne svévole, když člověk ani nebude vědět, že byl již odsouzen a jeho majetek, byt nebo podnik jsou již zabaveny a prodány tomu, kdo chtěl,” řekl Piskun.