Obchodní válka ve studenou nepřeroste!

12. 8. 2014 /  zdroj    
Jak je známo, Evropané a Rusové prožívají úplně jinak útrapy, s nimiž se musejí potýkat.

Obyvatelé Ruska se docela klidně obejdou (když se nenajde náhrada) bez francouzských sýrů, španělských oliv, norského lososa, darů moře ze Španělska, českých paštik a jogurtů a jiného zboží, jehož dovoz byl zakázán ze zemí, které uvalily sankce na Ruskou federaci. Zatímco čeští vývozci a už začali propadat panice. 

I když by se mohlo zdát, že dělat si zbytečné starosti nemá smysl. Přes 90% potravin prodává Česká republika na trzích EU. A přestože se dodávky do Ruska rok od roku zvyšují, ruské potravinové embargo může přijít České republice na pouhých 10,7 milionů eur.

V celostátním rozsahu to není číslo příliš vysoké. Jinak se na to ale dívají opatrní Češi, kteří umějí počítat. Minulý pátek projednávali čeští podnikatelé tento problém v parlamentě a požadovali vytvoření krizového štábu v čele s premiérem, chtějí, aby je vláda i Brusel podpořili. Co je vlastně důvodem k takovému poplachu? V interview pro Hlas Ruska se předseda Česko-moravského mlékárenského sdružení Jiří Kopáček nedokázal vyvarovat emocí:
Jiří Kopáček se do budoucna dívá bez optimismu. Má obavy z toho, že po tom, až bude embargo odvoláno, nebudou chtít obyvatelé Ruska české výrobky víc kupovat, protože je mezitím nahradí dovoz z jiných zemí. Chmurná je i předpověď ministra obchodu a průmyslu Jana Mládka. Ten má za to, že sankce EU vůči Rusku se mohou projevit na České republice mnohem silněji, než potravinové embargo. 
Kvůli oboustranným sankčním opatřením může jeho zem přijít celkem o téměř 90 milionů eur. Už teď má být propuštěno až tisíc lidí. Česká republika trvá na tom, aby byla urychleně svolána schůzka ministrů zemědělství zemí Evropské unie, aby byla posouzena společná reakce na omezení vývozu do Ruska. Obchodní válka pokračuje.