OSN pomůže Rusku dopravit humanitární pomoc na Ukrajinu

9. 8. 2014   zdroj
Všechny mezinárodní struktury OSN jsou připraveny spolupracovat s Ruskem v poskytování humanitární pomoci na východě Ukrajiny. Uvádí to ITAR-TASS s odkazem na stálého zástupce Ruska v OSN Vitalije Čurkina. Zároveň se ve Washingtonu domnívají, že Moskva by neměla jednostranně poskytovat humanitární pomoc; měly by se tím zabývat pouze mezinárodní organizace.

“Na půdě OSN je pochopení, že humanitární pomoc je potřebná a jsou připraveni s námi spolupracovat na jejím doručení,” – řekl Čurkin. Zdůraznil, že Mezinárodní výbor Červený kříž (MVČK) na toto také “velmi konstruktivně reagoval”. Zároveň stálý představitel vyjádřil naději, že mezinárodní organizace pomohou přesvědčit Ukrajinu, která odmítá v tomto směru spolupracovat, humanitární pomoc přijmout.

Stálá zástupkyně USA při OSN Samantha Power na zasedání Rady bezpečnosti prohlásila, že Washington bude považovat “za přímou invazi jakýkoliv jednostranný zásah Ruska na ukrajinském území – byť pod záminkou humanitární pomoci”.

“Pokud chce Rusko poslat pomoc tomuto obyvatelstvu, jsem si jista, že moji kolegové v Radě mohou podniknout rychlé kroky k zajištění toho, že mezinárodní organizace, jako je např. Mezinárodní výbor Červeného kříže, ji dopraví za Rusko,” – zdůraznila Power.

6. srpna na mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, které bylo svoláno z podnětu Ruska, Čurkin řekl, že humanitární situace na jihovýchodě Ukrajiny je katastrofální “z jakéhokoliv pohledu.” Jako východisko z této situace nabídl poslat do Doněcka a Luhanska humanitární pomoc pod záštitou Červeného kříže.

přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová