Pochod v Doněcku: V Kyjevě a Lvově zaseli a dnes se sklízí

28. 8. 2014 / zdroj
Několik desítek zajatých účastníků kyjevské „protiteroristické“ operace prošlo v Doněcku městem v pochodu, který připomenul podobnou scénu z roku 1944, kdy Moskvou v mnohem větším počtu pochodovali zajatci německé armády.

Při pohledu na obrazovou dokumentaci události se zdá, že většina za zajatých nejsou příslušníky řádné ukrajinské armády, jak by měla ukazovat výstroj a snad i věk. Spíše se zdá, že podstatná část pochodujících Doněckem byli příslušníci ozbrojených band kriminálníků a fašistů, kteří se sešli v batalionech živených ukrajinskými oligarchy, píše Petr Meduna na portálu vasevec.cz.

Ve prospěchy obyvatel Doněcka, ve kterém kyjevští ozbrojenci vedou palbu i proti nemocnicím a kostelům, svědčí skutečnost, že nedošlo z jeho strany k žádným incidentům.

Názory na pochod v Donbasu se liší. Někteří mluví o porušení mezinárodního práva a zejména příslušné Ženevské konvence. Jiní jsou názoru opačného, k porušení čehokoli v den Ukrajinské vlajky nedošlo.

Já osobně si vzpomínám na tiskovou konferenci, kterou v Kyjevě uspořádali „majdanisté“ a představili na ní několik zadržených mladých lidí, kteří byli stoupenci vlády prezidenta Janukovyče. Připomenout je také událost, kdy ve Lvově, centrále fašizující strany Svoboda, kde vyvěšují plakáty označující za hrdiny příslušníky SS divize Halič, donutili skupinu příslušníků oddílů Berkut prosit na kolenou o odpuštění.

Zajímavé je, že tehdy nikdo v Bruselu či Washingtonu nehovořil o porušování lidských práv, konvencí, ponižování lidské důstojnosti. V Doněcku nikdo nepřikazoval, aby vojáci i bandité poklekli. Je třeba ale podotknout ještě jedno. Je možné zasáhnout do „důstojnosti“ kriminálníků a fašistů, kteří v neoficiálních banditských formacích operují na východě Ukrajiny?

Neříkám, že se mně pochod, jak jsem ho viděl na videu, nějak líbil. Ti, kteří ho ale museli podstoupit, dnes však jen sklidili to, co bylo zaseto v Kyjevě a ve Lvově. Vinu za jejich situaci nesou ale také ti v Bruselu a Washingtonu, kteří tehdy mlčeli, dodal Meduna.