Porošenko: Příčina fiaska operace v Ilovajsku je dezerce

28. 8. 2014 / zdroj a zdroj
Petr Porošenko obvinil z fiaska speciální vojenské operace v Ilovajsku velitele dvou oddílů ukrajinské armády, kteří opustili linii obrany. Oznámila to agentura Liga.net.

Musím zdůraznit, že vysokou míru odpovědnosti za nastalou situaci, která vznikal v Ilovajsku nese bez pochyby velení dvou oddílů, které svévolně opustily obrannou linii a tím dostaly do mimořádně složité situace své soudruhy. Zdůrazňuji, vláda přijme mimořádná a účinná opatření, abychom zabránili národní zradě,” řekl ukrajinský prezident dnes při zahájení zasedání Bezpečností rady státu.

Připomínáme, že dnes na Bankovní ulici před Úřadem prezidenta se sešla skupina lidí s žádostí o poskytnutí pomoci vojákům obklíčeným u Ilovajsku. Požadují také změny ve velení tzv. Protiteroristické operace a zavedení stanného práva v Doněcké a Luganské oblasti.

Mluvčí vlády Andrei Lysenko na dnešním briefingu zopakoval, že Ilovajsk je pod kontrolou ukrajinské armády. Na dotazy novinářů, jaká je situace obklíčených dobrovolnických praporů Pravého sektoru řekl, že jim byly včera poslány posily.

Za dvě hodiny na to vysílal ruský kanál Rossia 1 reportáž z Ilovajska a z Saur-Kurganu, o kterých ukrajinská vláda tvrdí, že jsou stále v jejím držení. Na obou místech nebylo po ukrajinské armádě ani vidu ani slechu a reportér to jízlivě komentoval.