Prohlášení náměstka ministra zahraničních věcí Ruska S. A. Rjabkova k situaci kolem počátku dodávky ruské humanitární pomoci do jihovýchodních oblastí Ukrajiny

24. 8. 2014 zdroj
Samozřejmě, že jsme věnovali pozornost na řadu prohlášení oficiálních představitelů Ukrajiny s útoky na naši adresu. Záležitost je podávána tak, jako kdyby Rusko téměř porušilo mezinárodní právo, a to zasláním konvoje humanitární pomoci obyvatelstvu jihovýchodních oblastí Ukrajiny. Ukrajinští představitelé se neštítí přímých urážek na naši adresu. Necháme to na jejich svědomí, i když o morálních kvalitách těch, kteří to všechno nyní zveřejňují, stojí za to si udělat patřičné závěry.


A co se týká politiky a mezinárodního práva. Právě Kyjev, za kterým zjevně stojí jeho západní ochránci, dělal v posledních dnech všechno, aby překazil životně důležitou humanitární akci. Vymýšlely se bezpočetné záminky, stavěly se byrokratické překážky, jejichž prolomení se ukázalo být těžší, než pohyb našich nákladních vozidel, jedoucích po silnici, rozryté krátery ukrajinských střel. Až do poslední chvíle v Kyjevě doufali, že tato úmyslná hra s časovými průtahy poskytne požadovaný účinek. Tuto dobu potřebovala ukrajinská moc, aby se pokusila dokončit vojenskou operaci k potlačení protestu vlastního lidu, a aby se pokusila zalít krví a slzami to místo, kde nyní probíhá rozdělení ruské humanitární pomoci. Nezafungovalo to.

Apelovat nyní na normy mezinárodního práva, které jsme vždy dodržovali, dodržujeme a budeme dodržovat, znamená svádět vinu na nevinného. Působíme v plném souladu s pravidly mezinárodního humanitárního práva. Více nemůže a nebude tolerovat utrpení lidí, žijících na protestujícím jihovýchodě Ukrajiny.

Jsem si jist, že po křivých obviněních Kyjeva, bude v příštích hodinách a dnech následovat pokrytecké moralizování na naši adresu z jiných metropolí. Primitivnost a předvídatelnost všeho, co uslyšíme od Západu, nevyžaduje dlouhých komentářů. Předem odpovídáme: než budete učit ostatní, jak žít, začněte u sebe. Zamyslete se, do jaké míry se vaše slova kříží s vašimi činy. Jsme přesvědčeni, že máme pravdu. My obviňujeme Kyjev a země, které stojí za ním, že opakovaně dávají své vlastní politické, v podstatě protiruské, zájmy, nad porušování neměnných pravidel lidskosti a soucitu.

přeložila PhDr. VBladimíra Grulichová