Putin v Jaltě: Zájmy Ruska jsou nade všechno!


16. 8. 2014  /  zdroj
Zájmy Ruska jsou nade všechno! Je to podstata jaltského projevu ruského prezidenta Vladimira Putina. Média očekávala tentokrát nějaké senzace, ale místo toho vyznačil Putin ještě jednou přesně postoj Moskvy: není radno mluvit s Moskvou jazykem síly. 

Putin zmirňuje tón, ale neoslabuje sevření. Takhle komentoval projev ruského prezidenta The Wall Street Journal. Prezident RF mluvil zejména o ochraně ruských zájmů, ale bez zrušení vztahů se Západem. List cituje mínění analytiků, podle kterých vypadají nové Putinovy komentáře a vyslání ruského humanitárního konvoje na Ukrajinu jako pokus o demonstraci mírnějšího postoje Kremlu několik dní po odvetných ruských sankcích proti Západu.

Vladimir Putin nevyloučil ve svém projevu možnost zrušení Ruskem řady mezinárodních smluv, budou-li si to vyžadovat národní zájmy. Nebude to první v dějinách případ odstoupení od smlouvy. Pro USA je to vůbec obvyklou záležitostí. A Moskva má rovněž právo vzdát se účasti na některých smlouvách, míní expert Dmitrij Labin:

– Prioritou pro každou hlavu státu je zajištění zájmů vlastní země. Suverénní státy mají právo na zrušení nebo jednostranné odstoupení od účasti v mezinárodních dohodách. Jde tedy o to, že v daném případě mají být na prvním místě zájmy státu. A myslím, že s ohledem na situaci ve světě je to správné rozhodnutí.

Vladimir Putin nevyloučil také možnost vystoupení Ruska z pod jurisdikce Evropského soudu pro lidská práva (ESLP). Avšak, jak zdůraznil prezident, o to dnes nejde, i když tento soud přijímá stále častěji ničím neodůvodněná a politizovaná rozhodnutí. A není to zdaleka jediná smlouva, která je v rozporu s národními zájmy Ruska, míní prezident Ústavu národní strategie Michail Remizov:

– Ve vojenské sféře bych vyzdvihl smlouvu o omezení raket středního a krátkého doletu. Omezuje možnosti ruské obranyschopnosti. Tato bilaterální smlouva s USA není pro Rusko výhodná. Naše země má složitější než USA zeměpisné a geopolitické okolí, což má velký význam.

Podepsání mezinárodních smluv a dohod je věc dobrovolná. Všechno závisí na tom, nakolik jsou tyto smlouvy v souladu s národními zájmy a ústavou. USA například nepodepsaly polovinu konvencí. A rozhodnutí kterékoliv mezinárodní instance pro ně neplatí. Slova ruského prezidenta vůbec neznamenají, že si Rusko od zítřka rovněž přestane všímat mezinárodní legislativy. Ale je to jasný signál pro západní partnery: s Ruskem není radno mluvit z pozice síly.