Ruské sankce nás budou stát mnohem víc, než nám říkají


12.8.2014 / Tomáš Haas / zdroj

Ruské sankce na dovoz potravin ze zemí EU nejvíce pocítí pobaltské státy. ParlamentnímListům.cz to řekl publicista Tomáš Haas s tím, že tyto, ale i další státy Evropské unie pak budou po Bruselu vyžadovat finanční kompenzace. Kvůli tomu tak pocítíme dopad ruských sankcí i zprostředkovaně v tom, že se budeme muset podílet na těchto kompenzacích. Na nich prý zaplatíme více, než kolik na kompenzacích sami dostaneme.


Sankce způsobily pobaltským státům tvrdou ránu

Haas poukazuje na to, že česká média se předhání v tom, jak jsme vlastně O. K., protože Poláci jsou na tom hůř, protože nemohou vyvážet do Ruska jablka. Haas ale poukazuje na graf, z něhož vyplývá, že baltské státy dostaly tvrdou ránu, ze které se budou těžce a dlouho vzpamatovávat. A nejde jen o potraviny. „Pro tři čtvrtiny baltských autodopravců byl transport potravin do Ruska jejich hlavním příjmem. Dopravovalo je více než 700 autodopravců a jejich 1400 kamionů zůstane stát,“ upozorňuje publicista.

Těžce postiženo bude i Finsko. „Většina finského exportu ryb šla do Ruska. A rybářství je pro Finsko velmi důležitý průmysl,“ podotýká Haas. Zmiňuje i argumentaci premiéra Bohuslava Sobotky a ministra průmyslu Jana Mládka, že EU bude postižené země kompenzovat.

I kdyby to byla pravda, EU bude zřejmě kompenzovat i baltské státy. „Bude muset, protože ty kvůli sankcím čelí ekonomické katastrofě,“ poukazuje publicista s tím, že EU žádné své peníze nemá, a tak o desítky miliard euro bude muset požádat členské státy.
Vláda schválila sankce, aniž věděla, jaké přesně budou

„A my zaplatíme daleko víc na podporu baltských zemí, než sami dostaneme v kompenzacích. Zaplatíme buď přímo, nebo převzetím části dluhu,“ upozornil s tím, že bychom si měli uvědomit, že poslední kolo sankcí EU naše vláda schválila, aniž věděla, co schvaluje. „Schválila sankce a teprve potom se dozvěděla, jaké to sankce budou.“

Haas připomněl také to, že o ruských sankcích jsme se dozvěděli až potom, co Putin dojednal smlouvu s Brazílií, která výpadek evropských produktů Rusku nahradí. „No co, my možná budeme na chvíli mít levnější rižské šproty a zavináče,“ dodává k tomu Tomáš Haas.
Na sankcích prý vydělá Brazílie

Ze sankcí, které na sebe navzájem uvalují USA a EU na jedné straně a Rusko na druhé, bude profitovat Brazílie. Na svém webu o tom informoval americký deník The Washington Post. „Brazílie podstatně zvýší vývoz masa a mléčných výrobků,“ prohlásil podle The Washington Post brazilský ministr zemědělství Neri Geller. Brazílie ročně vyveze kuřecí maso za zhruba osm miliard dolarů. Prodej do Ruska se v roce 2013 pohyboval mezi 130 a 150 miliony dolarů. Neočekávaný export zemědělských výrobků je po červencovém summitu zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika) chápán jako ekonomické vítězství pro Brazílii.
Rusko mohlo sáhnout k tvrdší odvetě, než je zákaz dovozu potravin

Komentátor Jan Jůn ve vysílání Českého rozhlasu Plus upozornil na to, že ruské protisankce, tedy zákaz dovozu potravin z Evropské unie i řady západních zemí, nejsou tou nejbolestivější „odvetou“ za západní sankce.

„Tou by nepochybně bylo uzavření kohoutů na ropovodech a plynovodech, či odsun ruských financí ze západních finančních trhů, jako reakce na další kolo mezinárodních sankcí po nějakých nových ruských agresivních krocích,“ uvedl s tím, že to vypadá, jakoby si to Moskva nyní nechávala v záloze.

Ke zprávám, že Rusko nyní hledá náhradní zdroje importu například masa v Jižní Americe, Jůn uvedl, že experti naznačují, že by to mohlo být opatření ne dočasné, ale možná trvalé. A proto by se evropští exportéři měli poohlédnout po jiných exportních trzích.
Uzavření kohoutků by nejvíc poškodilo Rusko

Horší pro Evropskou unii by byla podle Jůna protiopatření ve formě uzavření ropovodů a plynovodů. Takový krok by ovšem nejvíce poškodil samo Rusko, jehož hospodářství je stále ještě založeno na exportu surovin s malou přidanou hodnotou.

Citelný by byl i zákaz civilních letů nad územím Ruska, což by aerolinie i cestující stálo více peněz, vzhledem k odklonění letů od nejkratší trasy, například do Asie. Komentátor ale upozorňuje, že takový zákaz by měl nepříznivý dopad i pro Rusko. „Aeroflot by totiž přišel o příjem ve výši zhruba 300 milionů dolarů ročně, ve formě poplatků aerolinií za přelety,“ uvedl s tím, že zákaz letů nad Ruskem by byl dalším drahým gestem Putinova vzdoru vůči odporu světa proti jeho politice násilné obnovy bývalé sovětské říše.

Graf obchodu členských zemí EU s Ruskou federací v zemědělskýh komoditách měřeno jejich hrubým národním produktem (údaje za rok 2013)

Celý originální text Tomáše Haase:

Naše média se předhání v tom, jak jsme vlastně O. K., protože Poláci jsou na tom hůř, nemohou vyvážet do Ruska jablka.
Ale něco nám tají.
Podívejte se na graf.
Baltské státy dostaly tvrdou ránu, ze které se budou těžce a dlouho vzpamatovávat.
A nejsou to jen potraviny, pro tři čtvrtiny baltských autodopravců byl transport potravin do Ruska jejich hlavním příjmem. Dopravovalo je více než 700 autodopravců a jejich 1400 kamionů zůstane stát.
A není to jen zemědělství, většina finského exportu ryb šla do Ruska.
A rybářství je pro Finsko velmi důležitý průmysl.
Ano, Evropská unie, ujišťují pánové Sobotka s Mládkem, se o nás postará a bude postižené země kompenzovat.
A i kdyby to byla pravda, bude kompenzovat i baltské státy – musí, protože ty kvůli sankcím čelí ekonomické katastrofě.
A protože EU žádné své peníze nemá, bude o ně muset požádat členské státy.
A podívejte se na graf ještě jednou.
Kompenzace budou stát desítky miliard euro.
V hotovosti, nebo na dluh.
A my zaplatíme daleko víc na podporu baltských zemí, než sami dostaneme v kompenzacích.
Zaplatíme buď přímo, nebo převzetím části dluhu.
V každém případě zaplatíme.
A pak bychom si měli uvědomit, že poslední kolo sankcí EU naše vláda schválila, aniž věděla, co schvaluje – schválila sankce a teprve potom se dozvěděla, jaké to sankce budou.
O ruských sankcích jsne se dozvěděli až potom, co Putin dojednal smlouvu s Brazílií, která výpadek evropských produktů Rusku nahradí.
Kdo je chytřejší, Putin, nebo Evropská komise a naše vláda?
No co, my možná budeme na chvíli mít levnější rižské šproty a zavináče.