Rusko připravuje seznam dalších sankcí proti Západu

18. 8. 2014 / zdroj Echo Moskvy
Omezení se mohou týkat dovozu průmyslových výrobků.Sankce vůči Evropské unii a Spojeným státům se nemusí omezit pouze na zákaz dovozu potravin. Jak píší “Vedomosti”, vláda již prezidentovi zaslala balíček návrhů, jak omezit dodávky průmyslových výrobků. O této vyhlášce hovořili již dva úředníci federace. 

Podle nich ruská odpověď na evropské sankce původně představovala dlouhý seznam opatření, ale Vladimir Putin dal pokyn soustředit se na výrobky. “To znamená, že další sankce ze strany Ruska jsou možné pouze v případě, že EU a Spojené státy přitvrdí své sankce proti nám,” – řekl zdroj.
Tomu také věnoval pozornost tiskový mluvčí hlavy státu Dmitrij Peskov: “Ruské sankce mu byli vynuceným krokem; v případě, že se objeví nová opatření v zemích na Západě, zváží Moskva možnost rozšířit omezení. Další zdroj tvrdí, že vláda dostala za úkol připravit dokumenty ukládající nové sankce.
Minulý týden premiér Dmitrij Medveděv poznamenal, že Moskva může uložit nové sankce. To znamená, že je možný zákaz pro americké a evropské letecké společnosti tranzitu přes ruský vzdušný prostoru do Asie.
Mohou být také přijata ochranná opatření v leteckém průmyslu, stavbě lodí, automobilovém průmyslu a další průmyslových odvětvích. Zejména to může být úplný nebo téměř úplný zákaz na dovoz automobilů z “nepřátelských zemí.” Podle odborníků dotázaných deníkem “Vědomosti”, tato opatření mohou bude velkou ranou pro domácí automobilový průmysl.

– – –

Poznámka redakce: Zdroj – Echo Moskvy – deník, který soustavně kritizuje politiku Vladimíra Putina, poslední větou chce dát ruským čtenářům najevo, že chystaná sankční protiopatření ruské vlády dopadnou i na ruský průmysl. Pro české čtenáře – chystaná protiopatření způsobí zákaz dovozu škodováckých (VW) Fábií do Ruské federace, ale nezakáže dovoz komponentů, z kterých se v Novgorodu Fábie montují.