Rusko se ptá, zda je Amerika pořád ještě v stavu schopnosti “účastnit se na řešení mezinárodních problémů”

25. 8. 2014 / zdroj
Včera to byla Čína, co napadla americký status supervelmoci (a tudíž i status dolaru jako rezervní měny), když Sina News konstatovaly následující:

Jejich průzkumné letouny desetiletí šmejdily v zahraničních vzdušných prostorech a zíraly na vojenská tajemství jiných zemí, jako nechutný zloděj špehující své sousedy za plotem. Ale když soused přiběhne s velkým klackem, tak zlodějíček stáhne ocas, utíká a obviňuje souseda.

Když lidem ukážete slabost, budou vás šikanovat. Když lidem ukážete sílu, budou vás respektovat.

My (ty noviny) věříme, že Čínské letectvo a Námořní letectvo by si měly v jihovýchodním pobřežním regionu udržovat tak vysokou úroveň bdělosti a morálky, aby zabránily dalším takovým US akcím.

Amerika už ztratila tvář a nechce světu ukazovat, že je nemocná. Vyvyšovali se nad ostatní země už moc dlouho a nikdy toho nenechají, dokud si nevyžerou porážku.

Teď je řada na Rusku, jehož ministerstvo zahraničních věcí vydalo v pátek prohlášení, jež následovalo po zdržení přijetí prohlášení OSN volajícím po zastavení palby na Ukrajině poté, co US zase jednou Rusku oponovaly, když to mj. tvrdilo, že „když US oponují naprosto nekonfrontačnímu, usmiřujícímu textu, tak nemůže být žádných pochyb, že záměrem Washingtonu je, aby ozbrojená konfrontace na Ukrajině pokračovala. Na to nelze nahlížet jinak než jako na pokus ‚podvrátit‘ humanitární misi.“ Misi, které dalo Rusko zelenou i přes rozhodnou opozici US, a která také, jak jsme včera referovali, proběhla bez incidentů, když se konvoj po krátkém pobytu na Ukrajině vrátil do Ruska.

Moskva věří, že takováto politika je pokrytecká, dodalo toto ministerstvo. Samozřejmě, jestli je opravdu ukrajinská ekonomická krize přímým důsledkem vměšování US a CIA, jak to potvrdil odposlech Victorie Nuland, tak má Rusko na takovýto názor všechna práva.

A pak pointa:

„Cynická bezohlednost k osudu civilistů spolu s cynickým přístupem k mezinárodním humanitárním zákonům jaký, když přijde na geopolitické zájmy, tak k nim ‚nemůže být už ani přezíravější,‘ se staly jádrem Ukrajiny se týkající politiky Spojených států a jejich evropských satelitů,“ uvádí se v prohlášení.

„Ohledně schopnosti současné US administrativy účastnit se na vypracování realistických a pragmatických přístupů k mezinárodním problémům se vznáší čím dál více a více otázek, jestli je schopna adekvátně vyhodnotit situaci v různých regionech světa,“uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Člověka by mohlo zajímat, jestli by s tím US president na základě své nedávné historie počinů v mezinárodní aréně mohl souhlasit?

(Pro Reformy.cz přeložil Miroslav Pavlíček
)

Zdroj: zerohedge.com