Spolu s tím, jak do Bulharska dorazily F-15 z NATO, tak to zase zastavuje plynovod Jižní proud


20. 8. 2014  / zdroj

Jak jsme rozváděli už před tím, Bulharsko bývalo nadšeným přívržencem Ruskem podporovaného projektu plynovodu Jižní proud, jehož stavba rozdmýchala napětí mezi Západem a Moskvou, jelikož by umožnil dodávky plynu obchvatem kolem potížistické Ukrajiny (čímž by tuto zoufalou ekonomiku zase doštípal do náruče Ruska).

Počátkem června (poté, co Evropa nabídla zrovna náhle kolabujícímu bankovnímu systému této země, že mu hodí záchranné lano) nařídil bulharský ministerský předseda Plamen Orešarski předběžné zastavení stavby. Tentokrát je to ale ministr energetiky Vasil Štonov, kdo nařídil Bulharskému energetickému holdingu, aby zastavil jakékoliv akce týkající se projektu, neboť tento nesplňuje požadavky Evropské komise. Samozřejmě, že si myslíme, že toto rozhodnutí (podruhé ho zastavit) vůbec nesouvisís vysláním 12 F-15 NATO a 180 vojáků do Bulharska na letiště Graf Ignatijevo.

Jak hlásí RT, všechny operace na ruském Gazpromem vedeném projektu Jižní proud byly suspendovány, jelikož nesplňují požadavky Evropské komise, uvedl na své webové stránce bulharský ministr energetiky.

„Ministr hospodářství a energetiky Vasil Štonov nařídil Bulharskému energetickému holdingu, aby všechny aktivity týkající se tohoto projektu zastavil,“řekl tento ministr. Tohle konkrétně znamená uzavření nových kontraktů.

EU vyvíjela značné tlaky, aby tento projekt byl přerušen, a teď se bude každý jednotlivý krok v tomto směru konzultovat s Evropskou komisí, aby se zajistilo, že je v souladu s právem EU.

Evropské ‚proti-monopolní‘ zákony zakazují, aby ta samá společnost jak plynovod vlastnila, tak ho i provozovala. Avšak Gazprom s Bulharskem už před tím uzavřely bilaterální dohody týkající se tohoto aspektu projektu.

Bulharsko je první zemí, kterou tento plynovod prochází po pevnině poté, kdy jeho část projde z Ruska po dně Černého moře.

Zajímalo by vás, co by třeba mohlo být katalyzátorem tohoto náhlého rozhodnutí???
Jelikož napětí ve Východní Evropě zůstává nadále vysoké, byly do Bulharska vyslány letouny 493. Bojové eskadrony.

Na letiště Graf Ingatijevo byl vyslán tucet F-15 spolu s přibližně 180 příslušníky personálu ze 493. sídlící na anglické základně RAF Lakenheath, aby se tu zúčastnili dvoutýdenních dvojstranných cvičných manévrů spolu s Bulharským letectvem, řekl v pondělí mluvčí Pentagonu plukovník Steve Warren.

Toto cvičení začalo v pondělí a bude pokračovat až do 1. září.
Účelem tohoto vyslání je „provést cvičení se zaměřením se na udržení společné připravenosti, a bude se při něm rozvíjet interoperabilita,“ řekl Warren.

Tohle přichází v době, kdy si východoevropští partneři a spojenci Ameriky dělají starosti z ruské vojenské intervence na Ukrajině. Vznikají obavy, že Moskva by mohla destabilizovat i jiné země tohoto regionu.

„Tohle je odrazem naší neutuchající oddanosti zvyšovat regionální bezpečnost,“řekl o tomto cvičení Warren.

* * *
Člověka by mohlo zajímat, jak na to bude reagovat Putin?