Übermensch

11.8.2014 / zdroj
Sankce ze strany Západu i silná slova západních politiků mají přivést k „rozumu“ Rusko a zejména prezidenta Vladimira Putina. Jak dnes asi litují ve Washingtonu či Bruselu, že v Kremlu není někdo takový, jako byl Boris Jelcin. Opitý a povolný. Oblíbený na Západě a proklínaný doma. S Putinem je to jiné.

Dnešní podpora osmi Rusů z deseti v demokratické společnosti o něčem svědčí. Stejně jako pokřik některých politiků Západu, ať již je doma považují za nejhorší hlavu státu posledních desetiletí, jako Obamu či Hollanda, nebo mopslíky Washingtonu z Bruselu.

Rusko a ztělesnění všeho zla Putin jsou obviňováni z neblahého dění na Ukrajině, jakoby mnohem dříve nebylo americkým ministerstvem zahraničních věcí přiznáno, že do Kyjeva putovalo pět miliard dolarů, aby Washington pevně třímal otěže událostí a tzv. revoluce sniperů. Ano, většinovou vůlí obyvatel Krymu „získalo“ Rusko Krym šlo však jen o potvrzení toho, že Krym nechtěl být připojen ke Kyjevu již v referendu o zachování Sovětského svazu. Nikomu tehdy nevadilo, že poloostrov byl opět znásilněný, podobně jako tehdy, když ho Ukrajině přiřkl Chruščov.

Zatahování Putina do událostí na Ukrajině, včetně pádu malajsijského letadla nad východní Ukrajinou, je poněkud kontroverzní pro všechny, kteří četli Nápady čtenáře detektivek od Josefa Škvoreckého. Měl by si tuto knihu přečíst i australský ministerský předseda Tony Abbot, který se na adresu Ruska a Putina minulý týden vyjadřoval více než nehorázně.

“Übermensch” Abbot Ruskou federaci obvinil z tyranizování mezinárodního společenství, a to v souvislosti se zařazením Austrálie na seznam zemí postižených ruskými sankcemi. Což není nijak divné, neboť jeho země se po boku Washingtonu zapojila do předchozích sankčních opatření proti Moskvě. To ovšem jistě nebylo tyranizování, ale oprávněný krok těch, kteří žijí v představě jedinečných hybatelů světa. Abbot chce sankce ještě vystupňovat, jestliže Rusko nestáhne vojska od své hranice v oblasti, kde Kyjevy vede všemi prostředky válku proti vlastnímu obyvatelstvu. Jestliže tak ruský prezident neučiní, bude mezinárodním vyvrhelem, poštěkává australský premiér.

Obviňování kohokoli bez patřičných důkazů, jak se tomu děje v souvislosti s Ukrajinou, je nepřijatelné. Vše je třeba náležitě a nestranně vyšetřit. Nejen případ údajně sestřeleného letadla. Také působení sniperů v Kyjevě, kde zatím díky parlamentnímu vyšetřování víme, že na vině nebyli příslušníci Berkutu. Vyšetřit je třeba také smrt pěti desítek lidí v Oděse na počátku května. Okolo této tragédie je podivné mlčení. S důkazy je potom nutné obvinit kohokoli. A bez pardonu. Být Übermensch nestačí.