Ukrajina: Podrobnosti kapitulace 72. samostatné mechanizované brigády


7. 8. 2014   zdroj

Rozhodnutí převést své podřízené na území Ruska přijali důstojníci 72. motorizované brigády ozbrojených sil Ukrajiny a Národní pohraniční stráže kvůli nedostatku munice, potravin, paliva a žádných přesných příkazů velení, jak mají jednat v podmínkách obklíčení.

„Dva týdny jsme odráželi útok prakticky bez munice a paliva. Nakrmit své lidi jsem neměl možnost více než dva týdny. Došla i suchá strava. Mužstvo bylo vyčerpáno více bezvýchodností své situace než samotným ostřelováním. Kromě příkazu „Držte se“ nám z centrály nikdo ničím nepomohl. Poslední týden se dokonce ani nenamáhali s námi navázat spojení – jednoduše nás už pohřbili“, cituje agentura velitele brigády majora Vitalije Dubinjaka.

Podle slov Dubinjaka museli techniku a zbraně nechat na ukrajinské straně – důležitější bylo zachránit lidi.

Kromě vyjádření svého vděku se major Vitalij Dubinjak velice podivoval „bratrskému jednání“ s ukrajinskými vojáky z ruské strany. „Abych pravdu řekl, nečekali jsme, že se k nám budou takto, dá se říci bratrsky, chovat. Všichni kdo nám velí shora, ve skutečnosti jenom neustále štěkají, že bojujeme s Ruskem. Nikdo z Rusů se na nás ani křivě nepodíval, protože chápou, že v koncích jsme my, že jsme rukojmí vzniklé situace“, konstatoval ukrajinský velitel brigády.

„Absolvovali jsme zde lékařskou prohlídku, ošetřili naše raněné, nakrmili nás“, pokračoval major. „Umyli jsme se poprvé za měsíc. Dali nám čisté oblečení a vytvořili všechny podmínky pro náš odpočinek. Mohu říci zcela určitě, že všichni, kteří prošli tím mlýnkem na maso, podruhé do války nepůjdou. Zachránil jsem život svým klukům a řekl jim: teď ať bojují oni sami, ať tam posílají umírat své syny. Nám to stačilo. Když jsme podle jejich předpokladu mrtví, tak ať s námi také více nepočítají“, shrnul to Dubinjak.

Velitel ukrajinské brigády také přiznal, že bojové akce na jihovýchodě již přerostly do občanské války. „Vůbec nevím, jak se podívám do očí matkám svých chlapců, kteří zahynuli“ Ale co vím určitě je to, že tuto občanskou válku je třeba zastavit. Už jsem viděl dost slz místních obyvatel a útrap svých vojáků. Mám toho po krk. Hlavně, že jsme naživu. S ostatním si poradíme, až se vrátíme domů“, slíbil velitel.

Připomeneme, že minulou noc více než 400 ukrajinských vojáků přešlo na území RF. Poté, co poprosili ruské pohraničníky o azyl, byli vpuštěni do země humanitárním koridorem. Mezi vojáky byli i ukrajinští pohraničníci. Pro ukrajinské vojáky byl na území RF vytvořen dočasný tábor.

P.S.: Co je však velmi důležité:
Bojová technika nebyla zničena. Informace o existenci 60 jednotek techniky je potvrzena.
Propaganda DLR a LLR dostala ve velmi dobrý materiál pro práci s nepřátelskými vojáky.
Je jasné, že oni sami asi nedokážou zastavit občanskou válku a kárnou operaci, ale semínka své nespokojenosti si odvezou sebou domů.
A co se týče ostatního, tak jak jsem již dříve analyzoval, tak se nedá očekávat, že by se na frontě objevila nová 72. OMBR, tato brigáda teď již existuje pouze na papíře.

Teď, když si poradili se 72. OMBR, se dali do druhé části kotliny, kde jsou zbytky 79. mobilní a 24. tankové brigády a 1. batalión (prapor) 72. OMBR.

Voják 79. mobilní brigády se spojil s novináři televizního kanálu ZIK a informoval o tom, že jejich bojový útvar, kde slouží hodně vojáků ze západní Ukrajiny, obklíčili ozbrojenci. Již skoro celý měsíc jsou vojáci vystaveni minometné a dělostřelecké palbě teroristů, proto prosí o pomoc. Také řekl, že potraviny mají tak na jeden den. „Střílejí po nás 24 hodin denně. Pálí po nás raketomety Grad, z děl a minometů. Pálí po nás z ruské strany a také z ukrajinské strany z pozic, které obsadili separatisté,“ vyprávěl voják 79. mobilní brigády.

Voják poznamenal, že jsou prakticky celé dva bataliony zlikvidovány. „Lidé to již nemohou vydržet. Pětatřicetiletí, čtyřicetileté muži tady sedí a pláčou“, vyprávěl dále voják. Mluvčí ATO Alexej Dmitraškivskij oznámil, že jsou přijímána veškerá možná opatření na pomoc našim vojákům.

Je také dobré připomenout, že při včerejším ostřelování kotliny z Gradů byl zabit velitel jednoho z bataliónů 79. brigády s hodností majora. To jen tak, mimo běžné ztráty lidí a techniky.

Převzato z Colonel Cassad

Překlad: Irena