Vykopejte Rusko ze SWIFTu, dožaduje se Británie.

Miroslav Pavlíček
30. 8. 2014 Reformy.cz
Dnes ráno se britský ministerský předseda David Cameron rozohnil; nejen na ISIS, ale volal také, aby evropští vůdci zablokovali Rusku přístup k mezinárodnímu systému mezibankovních transakcí SWIFT. Evropští vůdci už (podle nejmenovaných zdrojů) popřeli, že dojde k jakýmkoliv skutečným novým sankcím (budou o nich ale diskutovat na Summitu NATO) – ovšem, jak jsme o tom už referovali v minulosti – tohle je jen zase další hřebík nedomyšlenými důsledky jinak motivovaného jednání zaražený do rakve hegemonie US dolaru…
Bloomberg hlásí, že UK říká, že bude EU tlačit, aby Rusku zablokovala tuto bankovní síť

UK bude na vůdce Evropské unie tlačit, aby uvážili zablokování přístupu k mezibankovnímu transakčnímu systému SWIFT pro Rusko v rámci rozšíření sankcí kvůli konfliktu na Ukrajině, řekl činitel britské vlády.

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication známá jako SWIFT je jednou z hlavních propojek připojení Ruska k mezinárodnímu finančnímu systému. Vláda ministerského předsedy Davida Camerona plánuje toto téma předložit do agendy schůzky vůdců EU 30. srpna v Bruselu, říká činitel, který požádal, aby nebyl jmenován, neboť tento rozhovor byl soukromý.

To má důsledky…

„Zablokování ruského přístupu k systému SWIFT by bylo velice vážnou eskalaci sankcí proti Rusku a nejspíš by vyústilo ke stejně tvrdé odvetné akci Ruska,“ řekl Chris Weafer, senior partner v Moskvě sídlící konzultační firmy Macro Advisory. „Vyloučení ze SWIFT by nejenže zablokovalo hlavní obchodní dohody, nýbrž by způsobilo problémy i v přeshraničním bankovnictví, a to by rozvrátilo obchodní toky.“

Ale to už jsme přeci věděli z předchozích článků, že…

1) Rusko nejspíš hledá cestu jak odejít z NSA sponzorovaného systému SWIFT s naprostou transparentností pro Západní mocnosti…

Ale zatímco sběr dat z kreditních karet se už tak nějak předpokládal, ještě horší je to, že NSA se díky SWIFT tajně uhnízdila v celém tom spletenci globálního US dolary zprostředkovávaného systému finančních transakcí.

Data NSA o bankách v jejím systému Tracfin rovněž obsahují údaje ze sítě Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) sídlící v Bruselu, kterou využívají tisíce bank k bezpečnému posílání transakčních informací. SWIFT byl podle těchto dokumentů jmenován mezi „cíli“, a ty také ukazují, že NSA tuto organizaci špehovala na několika úrovních, včetně mj. divize „na míru střižených operací“ této agentury. Jedním ze způsobů, kterým tato agentura pronikala k datům, zahrnoval čtení „provozu tiskáren SWIFT z četných bank,“ ukazují tyto dokumenty.

Kuriózní je to, že zatímco NSA a její pohůnci, v tomto případě britská GCHQ, ač se nikdy na žádné úrovni nerozpakovali před porušováním osobního soukromí, ale teď, když jsou ohroženy banky, to tak přestali brát, a někteří asi pociťují, že byla překročena určitá hranice:

Ale už i zaměstnanci zpravodajské služby začínají být poněkud znepokojeni ze špehování světového finančního systému, ukazuje jeden z dokumentů z britské zpravodajské agentury GCHQ týkající se perspektiv práce s „finančními daty“ a vlastní kooperace této agentury v této oblasti s NSA.

Jinými slovy američtí, jakémukoliv dohledu nepodléhající, über-špioni, když zrovna nešmírovali své bývalé významné druhy, tak trávili spoustu svého času sledováním, kdo si co kupuje, kde a za čí peníze.

2) Rusko plánuje svůj vlastní (nejspíš v BRICS sídlící) platební systém…

Ruská vláda kvůli riziku, že by mohla ztratit přístup do této sítě, už koncipovala zákon o vytvoření nového ruského systému pro domácí mezibankovní transfery, řekl podle tiskové agentury Itar-Tass 27. srpna náměstek ministra financí Alexej Mojsejev.

Minulý měsíc přenesl SWIFT více než 21 milionů finančních sdělení, zprostředkovávajících platby mezi více než 10 500 finančními institucemi a korporacemi v 215 zemích, uvedla tato organizace na své webové stránce.

„Není žádných pochyb, že z krátkodobého hlediska by restrikce na použití SWIFT pro Rusko znamenaly extrémní rozvrat finančních a komerčních aktivit,“ řekl Richard Reid, výzkumný člen University of Dundee ve Skotsku v oboru financí a regulací. „Z dlouhodobého hlediska by to však s sebou nejspíš neslo negativní důsledky, zvláště kvůli pravděpodobnosti, že velké části toků ruských mezinárodních plateb by se pohybovaly daleko méně monitorovatelnými a měřitelnými finančními kanály, a ty by v budoucnu tedy uhnuly jakýmkoliv sankcím.“

A 3) Rusko (s Čínou) už zahájilo de-dolarizaci…

Před několika měsíci, když Rusko oznámilo ten tolik očekávaný „Svatý grál“ energetických dohod s Čínou, tak byli někteří zklamaní, že tato dohoda přes svou symbolickou závažnost, neznamenala pro zbytek světa prolomení petrodolarového sevření, když ani Rusko ani Čína neoznámily platební podmínky, ve kterých by bylo něco jiného než dolar. Když to učinily, tak přiznaly, že ač oba tyto národy prahnou po odchodu od US dolaru jako od rezervní měny, tak zatím žádný z nich není schopen poskytnout alternativu.

To se změnilo koncem června, když nejdříve finanční ředitel Gazpromu oznámil, že tento plynový gigant je připraven vyrovnávat čínské kontrakty v yuanech nebo v rublech, a současně s tím Lidová banka Číny oznámila, že její asistující guvernér Jin Qi a místopředseda Ruské centrální banky Dimitrij Skobelkin uspořádali schůzku, na níž prodiskutovali spolupráci na financování projektů a obchodů pomocí místních měn. Tato schůzka prodiskutovala i spolupráci v sektorech bankovních karet, pojištění a finančního dohledu.

Ovšem ale, i když obě strany vyhlásily svou operační připravenost a touhu úplně dolar obejít, tak tyto plány zůstaly zatím v oblasti monetárních předeher a ten dlouho očekávaný první varovný výstřel přes plavidlo petrodolaru zatím chyběl.

Bylo to však jen prozatím.

Podle ruské RIA Novosti citující obchodní deník Kommersant Gazrom Něft už dohodl export 80 000 tun ropy z arktického ropného pole Novoportovskoje; za níž bude přijímat platby v rublech, a rovněž bude dodávat ropu přes Východosibiřsko-pacifický ropovod (ESPO), kde za tyto transfery bude přijímat platby v čínských yuanech.

* * *
Jak jsme to zhodnotili už před tím, tyto krátkodobé ‚tresty‘ zrozené ze zraněného ega a ze vzteku izolují pouze ty ze ‚status quo‘ od nevyhnutelné transformace…

Pořád váháte? Pak si přečtěte „90% klientů Gazpromu „de-dolarizovalo“ budou dělat transakce v eurech a v renminbi“, jen abyste se dověděli, jak Gazprom připravil jeviště pro ten den, kdy nakonec stiskne knoflík, kdy dolar úplně vyřadí. A takové právě připravil.

Na závěr pouze řekneme to, co jsme říkali před tím, a to se dotýká věci, která bude nepozoruhodnějším aspektem Obamova odkazu, protože ač tento pokrytecko „progresivní“ president, kterého dokonce už i jeho vlastní lidé obvinili, že je to jen „Clinton s hnědou tváří“, když z US zahraniční politiky v cizině stihl udělat úplný vrak a zaprodat ji Wall Streetu, a který je navíc už i nejhorším presidentem za to století, kdy US mají historii průzkumů veřejného mínění, neboť ten závěrečný epitaf přijde teprve, až presidentova politika skoncuje s hegemonií dolaru a přivede jednou pro vždy k závěrečnému dějství status dolaru jako rezervní měny, čímž tudíž zahájí rychlý a nekontrolovatelný kolaps US impéria. Pro připomenutí:

V retrospektivě se bude jevit jako velice příhodné, když korunu odkazu Obamovy katastrofální vlády jak doma, tak určitě v zahraničí, nasadí to, že přinutí ty klíčové světové stoupající supervelmoci (mezi nimiž určitě nepředjímáme, že by byla hroutící se, insolventní Evropa) zavrhnout petrodolar a skoncovat s rezervním statutem US měny.

A jakmile Čína a Rusko ukáží, že nejenže to lze udělat, ale také, že díky US ponoukání, se to muselo udělat, tak čekejte, že i další země se rychle přidají k proti-SWIFT ose samy od sebe…