AMERICKÝ POLITOLOG: WASHINGTON JE JEDINÝ, KDO DYCHTÍ PO KRVI NA UKRAJINĚ

1. 9. 2014 / zdroj
Vyjádření NATO o 1000 ruských vojácích bojujících na Ukrajině jsou sprosté lži Washingtonu. O tomto je přesvědčen americký publicista a politolog Paul Craig Roberts.

Podle něj, se Spojené státy usilují vyvolat ozbrojenou konfrontaci mezi Evropou a Ruskem, aby rozbili jejich politické a ekonomické vazby. Jediným zájmem Ameriky je „hegemonie“, uzavírá expert

Prohlášení NATO, že na Ukrajině bojuje kolem 1000 ruských vojáků je další lež Washingtonu. Tento názor vyjádřil americký ekonom, publicista a politolog Paul Craig Roberts.

„Odkud to víme? Není to způsobeno z NATO, od stálého zástupce Spojených států při OSN Victorii Nulandové, od Obamy a celého jeho režimu patologických lhářů, od anglické, německé a francouzské vlády, z BBC, a všech ostatních západních médií, neslyšíme o Rusku nic jiného jen samé lži?“ klade si otázky autor článku. Podle něj existují i jiné důvody, proč se domnívat, že tato zpráva je podvodem.

Za prvé, říká politolog Vladimír Putin vložil hodně úsilí do diplomacie, podporované „neprovokativním chováním“. Určitě by neriskoval, vysláním do sousední země takříkajíc malé skupinky vojáků, která nemůže mít žádný vliv na to, co se tam děje,“ ujišťuje Roberts.

Za druhé, v případě, že by ruský prezident neměl na výběr a musel by poslat vojáky na ochranu rusky mluvící populace na jihovýchodě Ukrajiny, poslal by se s největší pravděpodobností spíše 100 tisíc vojáků, kteří by udělali svou práci rychle, je přesvědčen expert. Autor vzpomíná na Gruzii, jehož armáda „vycvičená Američany a Izraelci napadla Jižní Osetii“. Následně, po zásahu ruské armády, byla v průběhu hodin zlikvidována.

Třetím důvodem, pokračuje Roberts, je to, že pro Rusko nemá smysl poslat vojáky na Ukrajinu, aby ukončily operaci uskutečňovanou „loutkovou vládou v Kyjevě“. Vojenské vzdušné síly Ruské federace mohou snadno a rychle zničit ukrajinské letectvo a dělostřelectvo, a takovým způsobem zastavit útok armády Ukrajiny na východ.

Jak poznamenává politolog, Západ dělá pouze to, že šíří lži ve vztahu k Moskvě. Jen před několika týdny, The Guardian a BBC vysílaly smyšlené informace, že na Ukrajinu vstoupila kolona ruských tanků a obrněných transportérů, kterou pak údajně zničila ukrajinská armáda, připomíná expert .

Ještě předtím, „zkorumpovaný americký velvyslanec v Kyjevě,“ rozšířil na síti, že Ministerstvo zahraničních věcí USA má údajně satelitní snímky svědčící o úderu Ruska na Ukrajinu, poznamenává autor. „Po týdnu či dvou uslyšíme další lež, a pak další a další,“ říká Roberts.

„Konečným efektem těchto lží“, podle jeho názoru, bude to, že lidé začnou přemýšlet: Rusko plánuje něco špatného! Pokud se toto podezření nakonec zakoření v myslích lidí, Západ bude moci přijmout rozhodná opatření proti Moskvě, míní politik.

Spojené státy plánují zapojit Evropu do války s Ruskem, nebo alespoň do ozbrojené konfrontace, aby narušily a rozbili rusko-evropské politické a hospodářské vztahy, domnívá se odborník. Evropské instituce kráčejí za Amerikou z toho důvodu, že nemají nezávislou zahraniční politiku od konce druhé světové války, zdůrazňuje.

Podle něj, Evropa postupuje podle pokynů z Washingtonu a za to dostane dobrou odměnu. Roberts dodává, že její neschopnost dělat samostatná rozhodnutí, „odsuzuje diplomatické úsilí Vladimíra Putina k nezdaru.“

Jediný zájem Spojených států je převaha, nadvláda, hegemonie, uzavírá autor. Amerika nemá zájem o řešení konfliktu na Ukrajině, protože ona sama vytvořila ukrajinskou krizi navzdory ruským zájmům, shrnuje Roberts.