Avakov: Sebral bych se a vyhodil budovu Doněcké oblastní administrativy i s lidmi


8. 9. 2014   zdroj
Ministr vnitra Ukrajiny Arsen Avakov se přiznal, že by chtěl vyhodit do povětří budovu Doněcké oblastní administrativy i s příznivci DLR v těch dnech, kdy povstání proti státnímu převratu v Kyjevě teprve začalo.


“Sebral bych se a vyhodil budovu Doněcké oblastní administrativy i s těmi teroristy, kteří byli uvnitř. Byla by to smutná, krvavá stránka. Bylo by tam zabito 50 lidí, například teroristé, kteří budovu obsadili. Budova by se zničila. Ale Donbasu a tisícům jeho obyvatel by se nic nestalo, “- řekl Avakov v rozhovoru pro První národní kanál ukrajinské televize, jak sdělila RT.

V jiném rozhovoru se Avakov čestně přiznal, jaký má vztah k poslankyni a člence Strany regionů Aljoně Bondarenko: “Myslím, že nejprve by bylo dobré se vypořádat s válkou, a pak teprve s volbami. Na druhé straně ti, kteří obhajují okamžité konání voleb, říkají: “Podívej, copak to je parlament?”Aljona Bondarenko jde na tribunu a moje ruka sahá po pistoli, upřímně řečeno. Pravdou je, že tento parlament se musí změnit.”

Poslankyně za Stranu regionů Bondarenko je jedna z mála poslankyň a poslanců Nejvyšší rady, která si dovolí se kriticky vyjádřit k událostem na Donbasu. Je proto vystavována agresi od kolegů i představitelů státní moci.

                                                                     video (rusky) 21:40

V průběhu zasedání Nejvyšší rady 2. září předseda ukrajinského parlamentu Aleksandr Turčinov hrubě přerušil její vystoupení, a poslanec Oleg Ljaško navrhl z tribuny Rady poslankyni Bondarenko zastřelit.

pro Novou republiku přeložila V. Grulichová