Barack Obama: V Estonsku bude vytvořena vojenská letecká základna USA


4. 9. 2014 zdroj
Ohrožuje to Petrohrad a je to srovnatelné s umístěním sovětských raket na Kubě v roce 1962. V Estonsku budou rozmístěny jednotky letectva USA. Prezident Barack Obama to řekl včera v  Tallinu , kam přicestoval na jednodenní návštěvu cestou na summit NATO ve Walesu (Velká Británie). ” Dnes již mohu oznámit, že tato iniciativa zahrnuje umístění další části letectva k provádění cvičení. Jsme přesvědčeni, že nejlepším místem pro to se stane námořní základna tady v Estonsku, “- řekl Obama na tiskové konferenci po setkání s vedením Estonska, Lotyšska a Litvy.


“Situace v Evropě se změnila a je třeba na to reagovat, proto jsou všechny země Evropské unie ochotny přijmout nějaké změny, “- okomentovala pro “Vedomosti” prohlášení prezidenta USA bývalá ministrně zahraničních věcí Estonska, členka komise pro zahraniční věci Evropského parlamentu Kristiina Ojuland . Připomněla, že pobaltské státy už mají zkušenosti s účastí vojenských sil spojenců při různých akcích na svém území. “Jde o praktickou reakci na to, co vidíme v posledních měsících na Ukrajině; bezpečnost pobaltských států je společná věc států NATO ” – zdůrazňuje Ojuland. Zástupce ministerstva vnitra Litvy potvrdil, že litevská vláda také vede jednání o rozšíření vojenské přítomnosti aliance v zemi. Návštěva prezidenta Spojených států v pobaltské zemi je signálem pro ruské vedení, poznamenávají experti Foreign Policy.

Prohlášení Obamy nemůže být neopodstatněné a tyto závazky budou splněny, řekl politolog Alexej Makarkin . Podle něj bude Washington koordinovat podobu své vojenské přítomnosti v pobaltských státech se svými spojenci v NATO, neboť takové rozhodnutí musí být kolektivní. “Je možné, že mírnější země, jako Francie a Itálie, budou ostražitější, ale americká vojenská přítomnost v blízkosti ruských hranic se jednoznačně zvýší “, – soudí expert.

Toto není první precedens umístění kontingentu letectva USA ve východní Evropě, poznamenává ředitel Euroasijského centra komunikací Alexei Pilko: stále se rozmísťují vojenská dopravní letadla, a ameriké stíhačky pravidelně pravidelně přistávají v Polsku, Maďarsku a Rumunsku. Ale vytvoření stálé letecké základny v Estonsku je mnohem vážnější věc. Expert řekl: ” To ohrožuje druhé největší město Ruska – Petrohrad – a je to možné srovnat jenom s umístěním sovětských raket na Kubě v roce 1962. Pokud se základna objeví, bude to výzva pro Rusko z vojenského hlediska. ”

Podle Centra pro informace obrany NATO se nachází nyní ve Střední a Východní Evropě asi 117 000 vojáků a důstojníků USA. V Polsku je od roku 2012 šest vojenských leteckých základen, po jedné v Maďarsku, České republice a Kyrgyzstánu (centrum tranzitní přepravy vojenských vzdušných sil USA na letecké základně Manas), tři vojenské základny se nachází v Bosně a Hercegovině, je budována základna v Rumunsku.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová


Informace je chybná, v ČR není vojenská základna USA, pokud to není míněno tak, že ČR je základou USA :). (I. D.)