Deficit vlastního rozumu a úsudku. To je obraz naší politiky.


1. 9. 2014 / zdroj
Anketa, uspořádané ParlamentnímiListy.cz na téma krize Ukrajiny, zaznamenává několik pozoruhodných výroků a názorů předních politiků zde: 

Výrok prezidenta Putina o tom, že Rusko je jednou z největších jaderných mocností, rozlítil, jak z ankety vyplývá, nejednoho zmíněného politika. Ufňukaná paní M. Němcová (ODS) není výjimkou. Její reakce je tradičně ódeesácká, tedy protiruská a proti Putinovi. Se svou hláškou, že „Rusko – tedy vlastně Putin – anektoval v rozporu s mezinárodním právem Krym, kdy lhali o ruských maskovaných jednotkách, kde předvedli světu nechutné pokrytecké divadlo s humanitárním konvojem, nelze brát zmínky o jaderné velmoci jinak, než jako otevřené vyhrožování ničivou válkou,“ se pořádně odkopala. Musela zřejmě vidět hodně rudě, tlak jí zřejmě vyskočil na 220, možná dokonce povolili některé tělesné (svěrací) orgány, když ji Putinova slova tak rozlítily. Co za pokrytecké divadlo měla na mysli s humanitárním konvojem? Bylo (je) jí snad proti mysli, že zrovna Rusko bylo tou jedinou zemí, která reagovala na stav v bojujících oblastech Ukrajiny, na utrpení, které prožívá civilní obyvatelstvo, kteří nejen přišli o střechu nad hlavou, své příbytky, ale jsou zranění, bez prostředků, bez jídla, léků, ošacení atd., notabene lidi na teritoriu relativního nepřítele? Pokud nějaké teatrální divadlo bylo, pak jenom ze strany ukrajinského vedení a některých potentátů z EU, protože místo aby solidární státy s Ukrajinou kvitovali neokázalou, potřebnou humanitární, bratrskou a internacionální pomoc střádajícím občanům Ukrajiny, dělali zbytečné průtahy a jeho předání záměrně komplikovali. To nebylo z nějakých procesních nebo organizačních důvodů, jak se nám to masmédia snažily namluvit, to měla být (a také byla) účelová pomsta občanům tzv. Novorossie, kteří se vzepřeli fašistickému Kyjevu! Pro ni, byť poněkud nestandardně realizovaná humanitární pomoc, to bylo pouhé pokrytecké divadlo, gesto! Žádný soucit a solidarita. To je politika paní Němcové.

Další politik, který si chtěl také kopnout do Putina , europoslanec Polčák (TOP 09) zase prohlásil, že Putinova slova zapadají do souvislostí s Hitlerovými vojáky v přestrojení, když jeho vojska obsazovaly svobodné Polsko v září 1939. Neskutečné a nechutné, kam až někteří politici chodí pro příměry. Zřejmě mají žumpu hned vedle své kanceláře (nebo přímo v ní!). Tento politik dále prohlásil, že Putin je nebezpečí pro mír a Evropu a naivně zeptal se, který jiný prezident demokratické Evropy by dodával zbraně a vojáky na území jiného státu! Otázka hodna školáka, rozhodně ne europoslance, že? Takže pane Polčáku, je-li někdo nebezpečný pro mír a Evropu, pak jsou to především zaprodaní fašističtí představitelé Ukrajiny, představitelé EU a hlavně USA! Jsou to právě oni, kteří jsou neústupní požadavkům občanů Luhanska a Doněcka, kterým odpírají právo na svobodnou volbu, kde chtějí žít, jsou to oni, kteří vysílají proti vlastním občanům svou armádu. Jste právník, nemyslíte pane Polčáku, že jde vlastně o genocidu?

Pochybnost o prezidentovi, který by dodával zbraně a vojáky na území jiného státu, je na intelekt pana europoslance Polčáka je ubohost sama a dělá to dojem, že snad ani neuvažuje, co říká. Každý rozumný člověk přece ví, že takový je snad každý prezident evropského státu, který je členem EU a NATO. Nebo je snad pan Polčák toho názoru, že prezident Miloš Zeman nedává souhlas s prodejem našich zbraní do cizího státu, nebo s ním není srozuměn? Co bychom s vyrobenými zbraněmi asi dělali, když bychom je neprodávali cizím státům a to i se souhlasem prezidenta? Že prezidenti neposílají své vojáky na území jiného státu? A co naše jednotky v Afghánistánu, Iráku, atd.? Nebo tito vojáci oficiální AČR tam šli o vlastní újmě i se zbraněmi? Pravda, šli nebo tam chodí za slušný žold, nicméně chodí tam se souhlasem (vysláním) samotného prezidenta Zemana! A tak je tomu i v jiných členských státech EU a členů NATO. To by pan Polčák, europoslanec, mohl vědět, že?

Pozoruhodný, ale zase ne tak překvapivý, spíše očekávaný je názor a výrok až za hrob USA věrného exministra zahraničí A. Vondry (ODS): „ Důležité je vzít vážně, co několikrát v minulosti (Putin) zopakoval – že největší ruskou tragédií byl rozpad SSSR. Posledních pět let pracuje na jeho obnově, i když s jinou ideologií. Nyní se snaží rozložit Ukrajinu. Žasnu, že mnoho Čechů není schopno tuto hru prokouknout. Až se dostane Rus zpátky na naše hranice, bude už pozdě.“ Pan Vondra, jako zkušený politik za kterého se vydává, by mohl vědět (on to sice ví, ale něco proti Putinovi říct musí!), že každý stát a Rusko nevyjímaje, zvláště po zmíněném rozpadu SSSR, usiluje o posílení své integrity, své státnosti, bezpečnosti, svého postavení ve světě a také o upevnění, event. rozšíření svého vlivu tam, kde k tomu jsou předpoklady. Stejné úsilí vyvíjejí samozřejmě i Spojené státy americké, na rozdíl od Ruska však naprosto bezohledně, agresivně, protože vojensky. A hlavně, daleko od hranic USA, tedy v Asii, dálném východě, dnes i v Evropě apod. A přesto, že to pan Vondra ví (a souhlasí s tím), je schopen hanit Putina a jeho rozumnou, rozvážnou a Rusku výhodnou politiku! Politiku, která se jemu a dalším zajídá! Podiv na tím, že mnoho Čechů není schopno „tuto hru prokouknout“ je stejný problém, jakože pan Vondra nemůže pochopit, že mnoho Čechů myslí úplně jinak! Oni jsou totiž stále Češi, vlastenci, Slované a ne pseudovlastenci a rektální alpinisté, jako on sám, Schwarzenberg, Dienstbier, Bělobrádek, Štětina a jiní zaprodanci. No a kdo bude posr… , až se Rus dostane zpátky na hranice, je jasné, Vondra z toho už dnes má panický strach! Svědomí, to je svinstvo!

Se svou troškou do mlýna přispěl i „zdravě“ unavený a (ne)ospalý kníže Karel (TOP 09), který tvrdil muziku názorem, že: „Já jsem přesvědčen, že je to pravda, protože je o tom velmi mnoho svědectví a jsou to příslušníci gardového pluku, elitního útvaru ruské armády. Putin se rozhodl zasáhnout, když se ty neregulérní oddíly dostaly pod tlakem ukrajinské armády do úzkých,“ řekl kníže a tím by jako mělo být vymalováno. Jenže není protože, použiju-li jeho způsob vyjadřování, kníže „kecá“! Kde je to zmíněné svědectví? On a další chytří o svědectví a důkazech jenom mluví, ale ještě nikdo je neviděl? Prý jsou události dokonce monitorovány z družice, ale asi se někde ve vesmíru zasekli a nějaké kosmické smetí a snímky coby důkazy nedošly. Jaká škoda! To ovšem nebrání tomu, aby se mohla jeho knížecí milost vyzvracet s tvrzením, že na ukrajinské válce se zúčastňují příslušníci gardového pluku, elitního útvaru ruské armády. Jen to nemá, chudák kníže, zase čím dokázat a slova jsou zase jenom slova!

Přímo k smíchu je jeho „významné“ konstatování, že neregulérní oddíly „gardového pluku“ coby elitního útvaru ruské armády, se dostaly „pod tlakem ukrajinské armády“ do úzkých! Kníže musel být notně nalitý, nebo se dočista zbláznit, když byl schopen něco takového pronést. Jaksi mu uniká, že sama regulérní Ukrajinská armáda má nemalé problémy v boji se „separatisty“ a domobranou, že víc jak často sama dostává na frak a že by se elitní útvar ruské armády dostal do úzkých? Už samo konstatování o přítomnosti „gardového pluku“ je postavené na hlavu, ale i pokud by tomu tak bylo (jako že není), lze oprávněně pochybovat. Jako by mu nebylo známo (vždyť ví a zná všechno), jakí je ukrajinská armáda: rozložená, rozpolcená, destabilizovaná, demoralizovaná a nedostatečně vyzbrojená. Ta že by mohla dostat tento útvar do „úzkých“? Ani stáří neomlouvá pana Schwarzenberga z těchto hodně neuvážených slov.

Nakonec ještě krátká zmínka o výroku místopředsedy sněmovního výboru pro obranu Ivana Gabala (KDU-ČSL), který se nechal slyšet, že „Považuji za vyloučené, že by civilní osoby operovaly s tanky a jinou vyspělou technikou. To znamená, že to jsou profesionálně vycvičení vojáci. Ta koordinace bojových akcí na takové ploše, otevírání druhé fronty… Ta informace Aliance, že došlo k průniku regulérních jednotek a techniky, je nezpochybnitelná“. Nechápu, jak tito lidé zkratkovitě a nedomyšleně uvažují a mluví, protože takové nesmysly slyšet od tak významných politiků, to je tedy síla. Pan Gabal má totiž smůlu, protože jím zmiňovaná účast civilních osob není vůbec vyloučena. Kdyby zapnul mozek pak by zjistil, že na východní Ukrajině začaly bojovat ne vojenské, tedy armádní jednotky, ale tzv. domobrana, alias „separatisté“. Kdo byli tito lidé? Pokud to pan Gabal neví, napovím, byli to civilisté. Jenže civilisté, kteří sloužili v armádě, lidé, kteří měli a mají praxi, protože absolvovali vojenský výcvik v armádě, lidé, kteří se tomu naučili, neboť měli (mají) k dispozici stávající (zabavenou) techniku ukrajinské armády ( vesměs made in Rusko), kterou získali po převzetí moci na svém teritoriu. A světe div se, mezi nimi jsou tankisté, dělostřelci, raketometčíci, zkrátka lidé, kteří jsou vojensky až na úrovni profesionálů! To však pan Gabal neví (a vědět by mohl), protože zastává tak významnou funkci v parlamentním výboru obrany. Ale čemu se divíme, vždyť lepší s vědomostmi to není ani u jiných rozumbradů, tedy politiků, kteří si na svých postech a hlavně falešné loajalitě tak zakládají. Třeba Zaorálek, že? A v tom je celý problém, resp. tragédie naší politiky.

Jen závěrem malá poznámka. Je zvláštní, že se nenajde (nebo že by se ani nehledal?) žádný pravicový politik z řad ODS, TOP 09, KDU-ČSL, případně ANO, který by měl neutrální, nedej bože objektivní názor či zdrženlivé stanovisko. Abych byl spravedlivý, pak tedy až na výjimku pana Zahradila, který poměrně umírněně prohlásil, že „…od Putina velmi zneklidňující výrok, který neměl zaznít. Pan Putin se takovými výroky zahání do rohu.“ Ale je to u pana Zahradila opravdu výjimečná výjimka. Lze jen těžko uvěřit, že je to u všech politiků jejich osobní přesvědčení, názor a postoj a ne omezená a falešná loajálnost svému prozápadně orientovanému stranickému vedení. Ať už tak či onak, všechno je špatně! Anketa zmiňuje i vyjádření levicových, komunistických politiků-poslanců, jejich vyjádření však nezapadá do motta tohoto článku a je možné si je přečíst v uvedeném odkazu výše.