Evropa se bez ruského plynu neobejde

30. 9. 2014 ruvr.ru
Maďarsko se dohodlo o zvýšení dodávek ruského plynu, aby mohlo zaplnit podzemní zásobníky. Podle slov předsedy maďarské vlády Viktora Orbána jednal s vedením Gazpromu a ruská strana souhlasila s tím, že bude dodávat do Maďarska během nejbližších týdnů větší množství plynu.
Podle údajů maďarské strany jsou národní plynové zásobníky zaplněny pouze z jednašedesáti procent, a zvýšení dodávek z Ruska by tedy nemělo vyvolávat žádné otázky. Otázky se ale přece jen objevily – a jsou spojeny se zpětnými dodávkami plynu na Ukrajinu. Jak je známo, až do poslední doby se podobné dodávky realizovaly z Maďarska, Polska a Slovenska. Avšak s blížící se zimou se začali v Evropě zamýšlet nad tím, nakolik jdou podobné dodávky dohromady s vlastními národními zájmy. Maďarský plynovodní operátor FGSZ přerušil 25. září na neurčitou dobu dodávky plynu na Ukrajinu a vysvětlil to růstem vnitřní spotřeby. Ukrajinská strana okamžitě prohlásila, že se tak stalo z politických důvodů. Avšak později byli jak šéf společnosti Naftogaz Ukrajiny Andrej Kobolev, tak i zástupkyně Evropské komise Sabine Bergerová nuceni přiznat, že snížení dodávek je spojeno s rozhodnutím maďarských úřadů zvětšit vlastní zásoby plynu.

Avšak zpětné dodávky ruského plynu na Ukrajinu nehrozí Evropské unii jen přímými ztrátami plynu. Jak nedávno zdůraznil v interview pro německý list Handelsblatt ruský ministr energetiky Alexandr Novak, dohody, které Rusko uzavřelo se zeměmi Evropské unie, reexport nepředpokládají. „Doufáme, že se naši evropští partneři budou řídit uzavřenými dohodami. Jen to může zaručit nepřetržité dodávky evropským odběratelům“, upozornil ruský ministr. Ze vzniklé situace je jasné, že Evropané, kteří se nechali unést geopolitickými hrátkami kolem Ukrajiny, tím ohrožují svou energetickou bezpečnost.

Těsně před zahájením dalšího kola jednání o plynu mezi Ruskem, Ukrajinou a Evropskou unií určil americký týdeník The Newsweek velice správně „cenu otázky“ pro Evropany. Podle mínění tohoto listu „obyvatelé Evropské unie své účtenky za elektřinu kontrolují a nenechají si líbit, kdyby byl její přísun zastaven“. „Je jasné, že politici na to musí brát ohled“, uvádí The Newsweek mínění vysoce postaveného západního diplomata informovaného o vnitřních debatách o sankcích v Evropské unii, který si nepřál být jmenován,. A to znamená, že hned po Maďarsku mohou začít i další členské země EU přemýšlet o rozšíření spolupráce s Ruskem v energetické sféře místo toho, aby rozmlouvaly s Moskvou jazykem sankcí a ultimát.
Číst všechno: http://czech.ruvr.ru/2014_09_29/Evropa-se-bez-ruskeho-plynu-neobejde-8594/