Hizballáh: Koalice pro boj proti Islámskému státu je záminkou k okupaci regionu

Viktor Horký
24. 9. 2014 Informace bez hranic
Představitel libanonské organizace Hizballáh, Sayyed Hassan Nasrallah, řekl, že Spojené státy nejsou morálně způsobilé vést koalici proti teroristům z Islámského státu. USA jsou totiž podle něj tvůrcem světového terorismu. „Spojené státy se podílely na vzniku teroristických organizací v Sýrii, Iráku i dalších zemích. Jsou matkou terorismu“, řekl Nasrallah. Dodal, že koalice proti Islámskému státu poslouží jen jako záminka k okupaci oblasti Blízkého východu. Libanon by se potom neměl nijak účastnit operací spolu s koalicí, protože to je prý proti jeho zájmům.

Hizballáh bojuje proti desítkám teroristických organizací na území Sýrie prakticky od začátku války. S podporou Íránu sehrál důležitou roli při znovuzískání iniciativy na stranu Damašku. Operací v sousední Sýrie se účastní tisíce jeho bojovníků.

Při nedávném konfliktu mezi Izraelem a Hamásem Hizballáh vyhrožoval židovskému státu raketovými útoky. Írán, který podporuje obě organizace, mluví o Izraeli jako o sionistickém režimu, který je zodpovědný za současnou situaci na Středním východě. Naráží například na logistickou podporu některým ozbrojeným skupinám v Sýrii, stejně jako na útoky na syrské území proti tamní regulérní armádě.

Libanonské hnutí je Spojenými Státy, Francií, Austrálií, Kanadou a dalšími zeměmi považováno za teroristickou organizaci, kdežto Rusko a Čína tento pohled nesdílejí.

Zdroj: Sana, Informace bez hranic