Komu Washington vyhlásil válku?

25. 9. 2014 ruvr.ru
Vzdušné síly USA bombardují ozbrojence z uskupení Islámský stát na syrském území, aniž by žádaly o povolení Damašku samotného. Podle norem mezinárodního práva jsou bombové a raketové údery proti území státu bez souhlasu jeho vedení považovány za akt agrese. Kdy ale Washington mezinárodní právo znepokojovalo?
Islámský stát je opravdu vážná hrozba. Činy uskupení, které obsadilo značnou část syrského a iráckého území ukázaly, jeho reálnou sílu a organizovanost. Bojovat s touto silou je, samozřejmě, třeba, avšak nemělo by se tak činit na úkor mezinárodního práva a zájmům jiných zemí, domnívá se ruský odborník na mezinárodní právo Oleg Chlestov:

Pokud se budeme dívat na to, co dělají USA z pohledu mezinárodního práva, tak tím, že provádějí údery proti Sýrii, ho hrubým způsobem porušují. Ve všech zemích se USA snaží používat sílu nikoliv v souladu s mezinárodním právem, ale pokud to je výhodné pro Spojené státy a kdy se to hodí jejich zájmům. Ať už politickým, nebo ekonomickým.

Šanci zvítězit na Islámským státem pouze leteckými údery Washington nemá, protože zničit ozbrojence bez pozemní operace není možné. Pokud by nějaká raketa dopadla na Damašek, tak se to vždy dá svést na náhodu. Podle názoru většiny expertů, boj s teroristy je pouze zástěrkou k dalšímu pokusu o svržení Bašára Asada.

Ve Washingtonu si spočítali, že nyní je ta nejlepší doba na revanš za září minulého roku. Tehdy se Washingtonu sesadit Bašára Asada nepodařilo, a v neposlední řadě i díky pozici Moskvy. Za předchozí rok se však USA postaraly o to, aby Rusku vytvořily co nejvíce problémů na dvou frontách. A washingtonští analytici si vypočítali, že Moskva bude vytížena tak, že ji Damašek nebude tolik zajímat.

Na posledním Valném shromáždění OSN americký prezident vyzval mezinárodní společenství k tomu, aby se zamyslelo nad tím, nakolik jsou země připraveny nést odpovědnost za „dodržování mezinárodních pravidel“. Podle Obamovy verze se to především týká Ruska, jehož „agrese“ v Evropě „připomíná dobu, kdy velké národy ohrožovaly ty malé“.

Jako odpověď ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov poznamenal, že v projevu hlavy Bílého domu je jasně vidět „pohled země, která si ve své doktríně národní bezpečnosti stanovila právo nezávisle na jakýchkoliv rozhodnutích RB OSN a mezinárodně-právních aktů používat sílu podle svého uvážení“.